måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tyskland förlänger stödet till solceller

Publicerad: 16 mars 2010, 07:16

Stödet till tyska solcellsinstallationer kan komma att förlängas. Men effekten väntas inte bli stor, stödet lever vidare bara för vissa installationer.

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikSolceller

Det tyska stödet till solceller och solfångare kan förlängas i tre månader, till 1 oktober. Det rapporterar Reuters. Tidigare har den tyska regeringen meddelat att stödet ska minskas från och med juli med motiveringen att branschen är översubventionerad. Enligt ett förslag som presenterades i januari skulle stödet till installationer på öppna fält i juli minskas med 15 procent och på bondgårdar med 25 procent.

Stödet har formen av inmatningstariffer som innebär att producenter av el får en ersättning som överstiger marknadspriset.
Den föreslagna förlängningen, som ännu inte beslutats i riksdagen, ska enbart omfatta installationer på öppna fält vilket innebär en femtedel av samtliga installationer som görs i Tyskland, enligt Reuters. Huvuddelen av alla installationer görs på tak.

De tyska inmatningstarifferna har haft stor betydelse för företag i branschen. Effekterna blev likaledes stora när planerna på minskade subventioner offentliggjordes i början av året. Företag som Q-Cells, Solarworld och Phoenix Solar har tapat 40 procent i värde sedan dess, skriver Reuters.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev