Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tyskland sparar reaktor för säkerhets skull

Publicerad: 30 maj 2011, 08:36

Det tyska kärnkraftsstoppet innebär inte ett fullständigt stopp. En reaktor ska hållas i ”standby-läge” om energibehovet ökar, rapporterar Der Spiegel.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

2021 ska den tyska kärnkraften vara stoppad förutsatt att övergången till förnybar energi tillåter det. Drift vid tre kärnkraftverk ska vid behov tillåtas fram till 2022. Så ser överenskommelsen ut mellan de tyska koalitionspartierna. Men ett kärnkraftverk ska behållas i ”standby-läge” för den händelse att mer energi behövs, skriver Der Spiegel. Det rör sig eventuellt om Phillipsburg I i Baden-Württemberg eller Biblis B i Hesse, skriver tidningen.

En återstart uppges kunna bli aktuell vid en gråkall vinter när tillgången på solenergi blir låg eller när grannländerna inte har möjlighet att exportera el.

Huruvida den tyska oppositionen ställt sig bakom koalitionens planer är fortfarande oklart. Klart är dock att representanter för flera partier ställer sig tveksamma till planerna. De tyska socialdemokraternas ledare, Sigmar Gabriel, kallar planerna ”tvivelaktiga” och säger till Der Spiegel att han inte känner till några kärnkraftverk som kan köras i ”standby-läge”.

– De här idéerna har lite att göra med den tekniska verkligheten, säger Sigmar Gabriel till tidningen.
Landets gröna parti rapporteras också ställa sig frågande till om koalitionen verkligen är redo att genomföra ett skifte till förnybara energislag.

Även det tyska näringslivet höjer ett varnande finger för kärnkraftsstoppet. Daimlers vd Dieter Zetsche säger till tidningen Bild att utfasningen medför ett antal stora risker för Tyskland som tillverkningsland. Även de tyska börserna har reagerat negativt på planerna. De båda kraftbolagen Eon och RWE hade på måndagsförmiddagen fallit med över 2 procent vilket för RWE innebär den lägsta kursen sedan december 2004.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.