Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tyskland startar världens största brunkolskraftverk

Publicerad: 9 januari 2013, 12:29

Tyska RWE Power AG har startat världens största brunkolskraftverk, inom ramen för en omfattande renovering.

Ämnen i artikeln:

KolkraftTyskland

Det rör sig om en påbyggnad av en anläggning i Neurath i västra Tyskland, där två nya kraftverksblock tillsammans med fem äldre enheter ger en produktionskapacitet på 2 200 megawatt, skriver Energinyheter.se.

– Vår anläggning här i Neurath är världens modernaste kolkraftverk. Denna reaktor svarar exempelvis på fluktuationer i elnätet inom några minuter och kan därmed kompensera för brister i vind och sol. Det kan bli den viktigaste teknologiska funktionen i Tysklands energiomställning, menade Peter Terium, RWE:s vd i en intervju efter öppningsceremonin för ett par månader sedan.

En tysk energijournalist som närvarade vid öppningen kallar dock den sanerade anläggningen ”kejsarens nya kläder”. Trots rekorddyra installationer av ”den allra senaste miljöskyddstekniken” så släpper verket ut 950 gram koldioxid i luften per kilowattimme el – vilket är dubbelt så mycket som det tyska genomsnittet.

Brunkolen är idag Tysklands största energikälla, men landet kommer att slopa subventionerna till kolkraft 2018.

Våren 2011, i samband med Fukushima, beslutade Angela Merkels regering att Tyskland ska fasa ut kärnkraften på tio år, och ersätta den med sol, vind och biomassa. Många experter tvivlar dock på att landet kommer att klara att ersätta kärnkraften med förnybar energi, och oroar sig samtidigt över satsningarna på kol- och gaskraftverk, som man menar kan äventyra Tysklands klimatpolitik.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev