Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tyskland vacklar i klimatkonflikt med Kina

Publicerad: 8 juni 2011, 07:53

Kinesiska flygbolag vägrar att betala klimatavgifter i Europa. Nu vittrar det politiska stödet för EU:s tuffa position i frågan.


Ämnen i artikeln:

Ets

Med start i januari 2012 tvingas alla internationella flygbolag som trafikerar destinationer i Europa att införskaffa utsläppsrätter i ETS (Emission Trading Scheme) – något kinesiska och amerikanska flygbolag opponerat sig emot.

Kinesiska företrädare har gått
så långt som att hota med bojkott av europeiska flygbolag som trafikerar Kina. En grupp kinesiska flygbolag har dessutom anmält reformkraven som riktas mot dem till Europadomstolen.

I förra veckan gick EU:s
danska klimatkommissionär Connie Heedegard ut hårt och hävdade att kravet inte kan likställas med en skatt och att flygbolag som minskar sina utsläpp inte kommer att behöva betala några utsläppsrätter.

– […]Det är första gången Kina talar i termer av handelskrig och vedergällning. Om Europa omedelbart backar, vad ger det för signaler? Bara för att någon säger bu! ändrar vi inte vår lagstiftning – det skulle inte vara trovärdigt, sade Connie Hedeegard till the Guardian.

Men nu försvagas det politiska stödet bakom EU:s klimatkommissionär. Enligt uppgifter i nyhetsbyrån Euractive har både tyska och franska regeringen hört av sig till EU-kommissionen och uttryck oro för vad politiken kan leda till.

En tjänsteman uppger att nervositeten ökar ju närmare startdatum man kommer. Den tyske transportministern Peter Ramsauer uppges ha skrivit ett brev till EU:s transportkommissionär Siim Kallas och menat att utländska flygbolag inte borde omfattas av ETS såvida de inte skadar europeiska flygbolag ekonomiskt.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Ets

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.