måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tysklands besked till Norge om naturgasen

Publicerad: 21 januari 2022, 10:12

Norges statsminister Jonas Gahr Støre fick besked av Tyskland om vätgasen.

Foto: Terje Pedersen

Gärna grön vätgas men inte så gärna blå, var beskedet från Tyskland när Norges statsminister Jonas Gahr Støre besökte Tyskland.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiCcsNaturgas

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Norges nye statsminister Jonas Gahr Støre var i veckan i Tyskland och ville diskutera ett eventuellt partnerskap om koldioxidinfångning och lagring, CCS, samt export av blå vätgas. Men beskedet var att det är grön vätgas som gäller, berättar det norska nyhetsbrevet Energi og klima.

Det var när den norske statministern deltog i en paneldebatt i Berlin tillsammans med den tyske statssekreteraren Patrick Graichen, den tyske klimatministern Robert Habecks högra hand, som den norske statsministern enligt nyhetsbrevet lade mest tid på att diskutera så kallad blå vätgas, som tillverkas av naturgas i kombination med CSS. 

Den tyske statssekreteraren Patrick Graichen ville dock hellre diskutera Norges möjligheter som leverantör av grön vätgas, det vill säga vätgas som tillverkas med elektrolys som drivs av förnyar energi.

”Från vårt perspektiv bör vi prata om Norge som exportör av grön vätgas, med flytande havsvindkraft som producerar det gröna vätet. Det är också vad vi bör fokusera på i vår planering och infrastruktur”, sa han till statsministern i vårt oljeexporterande grannland enligt Energi og klima. 

Patrick Graichen lade till att det är viktigt att ha visionen om nollutsläpp i sikte och att inte låsa in sig i fossila energilösningar. I dag är sista dagen för EU:s medlemsländer och experter att lämna synpunkter på EU-kommissionens förslag att inkludera både fossil naturgas och kärnkraft i EU:s taxonomi för hållbara investeringar. Ett kompromissförslag där bedömare sagt att Frankrike lockar med naturgasen för att få behålla kärnkraften.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev