Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tysklands miljöminister sågar företagens användning av ordet ”bioplast”

Publicerad: 14 augusti 2019, 11:58

Tysklands miljöminister Svenja Schulze.

Foto: Olaf Kosinsky/ Wikimedia Commons

Tysklands regering presenterar planer på att utöka producentansvaret. Samtidigt sågar den tyska miljöministern företagens användning av ordet ”bioplast”.


Tysklands regering har presenterat planer på att utöka producentansvaret av förpackningar för att lätta kommunernas ekonomiska börda för avfallshanteringen. Regeringen har inlett arbetet med att förbereda lagstiftning på området, som en följd av EU:s direktiv för minskad användning av engångsplast.

Den tyska regeringens planer innebär att tillverkare av engångsförpackningar för mat och dryck, samt plastpåsar och cigarrettfilter kommer behöva betala hela kostnaden för att samla in sina produkter, samt delar av kostnaden för att sätta upp avfallskärl och insamling av avfallet. För att få en bild av kostnaderna för insamlingen av de olika avfallsgrupperna inleder regeringen nu en landsomfattande analys av vad för typ av avfall som finns i avfallskärl och på gator.

I samband med beskedet har den tyska miljöministern Svenja Schulze gått ut med en varning för bionedbrytbar plast och så kallad bioplast. Hon är kritisk till att många producenter marknadsför sina produkter och förpackningar som bioplast och komposterbara, vilket får följden att många konsumenter slänger bioplast bland bioavfallet.
”Produkter från så kallad bioplast är ofta en bluff. De bryts inte ned i papperskorgen eller komposten och framför allt inte i naturen, och därför måste de i slutändan slängas bland restavfallet. Därför kan endast plast som är fullt nedbrytbar märkas som sådan”, säger Svenja Schulze i en kommentar.

Svenja Schulze meddelar därför att Tyskland kampanjar på EU-nivå för att endast plast som är hundra procent nedbrytbar ska få marknadsföras som sådan. Den tyska regeringen har även bekräftat att den avser att förbjuda plastkassar, men någon tidsplan för detta beslut har ännu inte presenterats.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.