Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ubåtsingenjörer kapade elanvändning med en tredjedel

Publicerad: 8 oktober 2009, 06:56

Enkla råd för att spara el funkade. Ubåtsfolket sänkte förbrukningen och vann tävlingen Energismarta grannar.


Ämnen i artikeln:

Energibesparing

Under Energimyndighetens Kraftsamling som pågår i dagarna på Stockholmsmässan i Älvsjö har en grupp ubåtsingenjörer tagit hem segern i tävlingen Energismarta grannar. De har gjort det genom att sänka elanvändingen i sina bostäder med 37 procent. Under de kommande dagarna avgörs om laget till och med är bäst i Europa, meddelar Energimyndigheten.

Bakgrunden är att Energikontor Sydost startade tävlingen och att Madeleine och Fredrik Ahlgren såg en annons om saken. Paret byggde ett lag kring Fredriks kollegor som är yrkesmilitärer i Karlskrona. Deras projektledare Lena Eckerberg gav laget råd om energibesparande åtgärder, exempelvis att datorer och tv bara får användas vissa tider och att vissa lampor bytts ut mot LED.

Laget befinner sig nu i Bryssel där en tävling på Europa-nivå inom kort avgörs.

Under Kraftsamling samlas kommunernas energi- och klimatrådgivare och de regionala energikontoren för att lära om nya sätt at få privatpersoner och företag att bli mer energieffektiva, meddelar Energimyndigheten.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Energibesparing

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News