Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

UD: Åk inte till Japan

Publicerad: 17 mars 2011, 07:51

Nu skärper Utrikesdepartementet varingen för resor till Japan. Undvik alla resor, är rådet. Samtidigt kommer uppgifter om att flygbolag ändrar sina rutter och undviker Tokyo vilket begränsar möjligheterna att lämna landet.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningFukushimaGreentechIngenjörJapanJordbävningKärnkraftMiljöteknikTeknik

Situationen vid Fukushima förvärras. Helikoptrar vattenbombar nu kylvattenbassängerna vid reaktor 3 och 4. Japanska myndigheter uppger att situationen är under kontroll medan USA gör en annan bedömning och har auktoriserat en inledande evakuering av amerikanska medborgare i landet.

Det svenska utrikesdepartementet har skärpt sina rekommendationer och avråder nu tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten från alla resor till Japan. Alla svenskar inom en radio på 80 kilometer från Fukushima uppmanas också att lämna området.

Det förekommer uppgifter om att en del flygbolag ställer om sina rutter och flyger till andra orter än Tokyo, enligt Utrikesdepartementet. Möjligheterna att resa ut från Tokyo med flyg kan därför komma att begränsas, och svenskar som vill lämna Japan bör undersöka möjligheterna att lämna Japan från andra platser, menar myndigheten.

Läs senaste rapporterna från det internationella atomenergiorganet, IAEA här. Observera att sajten är mycket tungt belastad och att svarstiderna därför är långa.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev