Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

UD: Undvik resor till Japan

Publicerad: 15 mars 2011, 06:57

Läget försämras vid kärnkraftverket Fukushima. Strålningsnivåerna i området har nått hotfulla nivåer och nivåerna i Tokyo rapporteras vara förhöjda. UD avråder nu från resor till Japan.

Ämnen i artikeln:

JapanJordbävningKärnkraft

Ännu en brand har uppstått vid kärnkraftverket Fukushima. Det är det använda kärnbränsle i reaktor 4 som påverkas. Bränslet lagras temporärt i reaktorbyggnaden där man haft problem med kylningen, problem som lett till en antändning av vätgas. Antändningen har resulterat i spridning av radioaktiva ämnen i omgivningen.

På tisdagsmorgonen lokal tid rapporteras en explosion i reaktor 2 ha inträffat. Enligt den japanska regeringen tycks explosionen komma från reaktorns kylbassäng. En del av höljet kring reaktorn misstänks ha fått skador. Samtliga arbetare sånär som på de cirka 50 personer som försöker kyla bränslestavarna ska ha evakuerats från området, enligt TT.

Strålskyddsmyndigheten är av uppfattningen att inneslutningen kring reaktorn har skadats. ”Det medför ett kontinuerligt läckage av radioaktiva ämnen till reaktorbyggnaden och vidare till omgivningen. Härden har tidigare varit avtäckt men hur det ser ut nu vet vi inte”, skriver myndigheten på tisdagsmorgonen.

”Det viktigaste för kärnkraftverket är nu att få in vatten i reaktortanken. Här har kärnkraftverket problem sedan tidigare. Nu har man dessutom uppmätt höga nivåer av radioaktivitet och stora delar av personalen har evakuerats.”, skriver Strålskyddsmyndigheten vidare.

En zon på 30 kilometer runt kärnkraftverket har tidigare evakuerats. De japanska myndigheterna rekommenderar nu att boende i zonen 30 kilometer runt kärnkraftverket vistas inomhus.

Utrikesdepartementet har skärpt rekommendationerna för reser till Japan. Sedan tidigare har UD avrått från resor till hårt drabbade områden. På tisdagsmorgonen avråder departementet från resor också till Tokyo och nordöstra Japan. "Rekommendationen beror på det försämrade läget vid kärnkraftverket Fukushima", skriver myndigheten på sin webbplats.

För mer information, besök Strålskyddsmyndighetens webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev