tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

UFO-skador på brittiskt vindkraftverk?

Publicerad: 9 januari 2009, 12:00

Var det små gröna män i en glänsande farkost, eller bara materialfel?


Under söndagen den 3 januari skadades ett vindkraftverk i Conisholme i Lincolnshire på något mystiskt sätt. Flera personer säger sig ha sett en UFO på platsen. Ett av de 20 meter långa bladen slogs rakt av den trebladiga propellern och ett annat hänger som en slak trasa. Det kan bli ett nytt prejudicerande fall för försäkringsbolagen: UFO-skador.

Kraftverkets leverantör Ecotricity har ingen aning om vad som kan ha åstadkommit skadan, bara att det måste ha varit något stort och tungt. Skadan betecknas som ”unik”. Spekulationerna om vad som kan ha hänt, flödar.

Människor som säger sig ha sett ett ljust föremål röra sig mot vindfarmen har ringt ned brittiska UFO-gruppen Flying Saucer Bureau, som givetvis vädrar morgonluft. Brittiska tabloider har gått vidare och beklagligtvis kunnat påvisa att flera personer sköt fyrverkeri just vid det tillfället. Sorry.

Så här kan det väl inte ha gått till? Det är allt för enkelt.

Andra misstänker metallutmattning, tidigare latenta skador eller att en isbit flugit iväg från en annan turbin och träffat den som nu är förstörd.

Brittiska flygvapnet RAF är inte särskilt intresserat. De vill bara säkerställa att inget främmande flygfartyg har kränkt brittiskt luftrum. En taleskvinna för RAF säger att man förmodligen skulle ha märkt om något brittisk flyg hade slagit emot vingen eftersom det sannolikt inte skulle ha klarat sig från smällen, men tyvärr har de inte märkt något.

Fraser McLachlan, VD för GCube, ett försäkringsbolag som försäkrar cirka 25.000 vindkraftverk över hela världen säger att även om det är ovanligt, uppstår den här typen av olyckor fem till sex gånger om året. ”Ibland ramlar ett blad rakt av, av en eller annan anledning. Ofta handlar det om skjuvning. Normalt brukar inte ett flygplan, eller en UFO för den delen, slå emot bladen, utan det handlar om något mekaniskt fel när ett blad faller av navet.” Det kalla vädret kan ha bidragit, tror han, och han uppskattar att skadan kan kosta ungefär 2,5 miljoner kronor att åtgärda.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev