lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ukrainska koltjuvar åtalas för landsförräderi

Publicerad: 11 december 2014, 12:43

Det inköpta kolet brinner inte ens i kraftverken


En stor del av Ukrainas energiförsörjning har gått förlorad i kriget. Cirka 60 kolgruvor i landets östra delar har fallit i separatisternas händer.

Läget är akut inför vintern.  Flera kraftverk har förråd som räcker ett fåtal dagar. Samtidigt står 500 vagnar lastade med kol, som betalats av Ukraina, för närvarande still på den sida av gränsen som kontrolleras av separatisterna.

Ett ukrainskt energibolag köpte tidigare i höstas in stora volymer billigt sydafrikansk kol för att täcka upp förlusterna i energiproduktionen. Nu visar det sig att detta kol är av så dålig kvalitet att den knappt brinner i kraftverken.

Riksåklagaran Vitaly Yarema har  pekat ut och låtit arresterat den ansvariga affärsmännen i bolaget Ukrinterenergo för att medvetet ha köpt kol som bara brinner i kombination med ryskt kol.

”Det importerade syafrikanska kolet brinner inte i våra kraftverk. Det är ett brott som måste bestraffas. Den här personen åtalas för att medvetet ha skadat ekonomin genom att spendera 384 miljoner hrvny på oanvändbar kol" , säger Vitaly Yarema i tidningen Europeiska Pravda.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev