Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ulf Svahn: ”Den får mina egna tankar att vandra friare”

Publicerad: 15 November 2011, 06:48

Vd:n för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, Ulf Svahn, tipsar om sin favoritbok.


Ämnen i artikeln:

Ulf SvahnChristian Azar

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Ulf Svahn
Ålder: 56 år
Jobbar som: Vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet

Favoritbok: Makten över Klimatet, av Christian Azar
Antal sidor: 218, Albert Bonniers förlag

Varför den bör läsas: Jag väljer denna trots att den är några år därför att den får mig att reflektera och får därmed mina egna tankar att vandra friare. Och om den har den inverkan på mig kan den möjligtvis ha det på andra. Dagligen läser jag massor i form av artiklar, rapporter, förslag, diskussioner m.m. som hela tiden är konkreta gärna kopplade till logiska resonemang och beräkningar som i slutändan är det som leder till beslut och förändring. Men man kan inte bortse ifrån att det begränsar tankearbetet till struktur och logik.

Skall man kunna vara holistisk i denna sin logiska och strukturella utövning i sitt arbete i den flod av information man sköljs över med behöver man skapa sig det utrymme som krävs för att den fria tanken skall få näring. Det kan jag få av många saker som exempelvis musik, att gå ut och uppleva naturen, titta på fåglar, springa men också av texter. Rätt sorts texter. Det som är gemensamt är att det befriar tanken från den inhägnad som det i hjärnan pågående ämnet skapar.

Jag uppfattar Christians bok som ett väldigt tankenära resonerande, närmast ett beskrivande av vad hjärnan höll på med just då och blir därmed tankebefriande. Därefter logiskt paketerat och konkretiserat som den vetenskapsman han är. Den innehåller också många härliga ögonblicksskildringar som inte bara handlar om klimatet.

Läs den, och låt tanken glida iväg.

Bästa citatet:
” … i en globaliserad värld hänger allt ihop.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Till den som kom och sa att tanken behövde befrias.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Ulf SvahnChristian Azar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.