tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ulf Svahn: ”Det är ren gallimatias”

Publicerad: 13 januari 2010, 14:39

Bensinhandelns branschorganisation vill att oljeföretagen hjälper till att bygga upp en ny fond som ska hjälpa de bensinmacksägare som riskerar personlig konkurs på grund av marksaneringskrav. Att oljebolagen inte tar sitt ansvar är emellertid enligt Svenska Petroleum Instiutet ”ren gallimatias”.

Ämnen i artikeln:

OljaSanering

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I veckan kom branschorganisationen Svensk Bensinhandel ut med ett förslag om att lägga 0,2 öre per liter bensin för att bygga en ny fond som ska hjälpa det hundratal bensinmacksägare som riskerar personlig konkurs på grund av höga kostnader för att sanera marken vid deras mackar.

Bakgrunden är att många bensinmacksägare som äger sin egen mark har hamnat i ett dilemma då lagen säger att det är deras ansvar att sanera marken kring macken. Saneringskostnaden gör att mackägaren har ytterst svårt att sälja bensinmacken. Inte heller går det att lägga ner macken då det sällan finns medel att finansiera saneringen.

På branschorganisationen Svenska Petroleum Institutet, som företräder de stora oljebolagen, förklarar man emellertid att man ogillar förslaget.
– För det första handlar det om udda mackar, ett fåtal fall där mackägarna själva äger marken. Här är lagstiftningen glasklar. Den som driver verksamhet är skyldig att städa upp efter sig. Att höja bensinpriset med 0,2 öre litern är dessutom detsamma som en ny skatt. Det tas redan idag ut 70 miljarder i skatt på bensinen, men visst, om statsmakten vill höja skatten så står det dem fritt, säger Ulf Svahn som är vd på Svenska Petroleum institutet.

Ulf Svahn säger också att man bör tänka på att konkurrensverket redan tidigare lagt ner den strukturfond som tidigare fanns för att finansiera nedläggningen av bensinmackar. Dessutom påpekar han att det redan idag finns en fond, Spimfab miljösaneringsfond, där oljebolagen frivilligt betalar 0,2 öre litern för att betala saneringar av mackar där det är oklart om vem som bär ansvaret.

Men
är det inte rimligt att oljebolagen tar ett ansvar, och inte enskilda bensinmacksägare?
– Oljebolagen tar redan idag sitt ansvar. Dels gör bolagen allt det lagen kräver. Dessutom gör man i och med Spimfab-fonden mer än vad lagen kräver. Och det gör man frivilligt. Att oljebolagen inte tar sitt ansvar är ren gallimatias.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev