Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ulla Hamilton: ”Avreglering ett måste för biogasförsörjningen”

Publicerad: 16 februari 2010, 12:40

”Avfallsmonopolet hämmar utvecklingen och måste avregleras så att flinka företagsfingrar kan börja producera biogas till Sveriges växande skara biogasbilar” skriver Ulla Hamilsson, miljöborgarråd.


Ämnen i artikeln:

Biogas

Monopol är sällan en bra lösning. Det förvånar mig att borgerliga företrädare för en kommun argumenterar mot en öppning av marknaden för privata entreprenören för insamling av matavfall. Fler aktörer på en marknad kan knappast vara något problem. Däremot kan för få aktörer vara ett problem, vilket vi har noterat i Stockholm. Tvärt emot vad företrädare från Lund tror så är jag övertygad om att en avreglering av matavfallsinsamlingen skulle innebära en bra utveckling av den marknaden. Det behövs en utveckling av området och då behövs det pigga entreprenörer som tänker kreativt för att tillgodose kundernas och marknadens behov.

Den monopolsituation som finns idag när det gäller insamling av matavfall från verksamhetsutövare hämmar utvecklingen på området. I många andra städer runt om i landet, finns oanade möjligheter för driftiga entreprenörer och gröna företagsprojekt att kunna samla in matavfall, röta det i egna anläggningar, och sälja biogas.

I Stockholm har vi sett andelen gasbilar sexdubblas, vilket kräver att marknadens parter kan försörja bilarna med biogas. Alternativet till att marknaden producerar biogas, är att det offentliga gör det. Genom historien har företag och konkurrens visat sig vara de överlägset bästa på att effektivisera och hushålla med resurser, eftersom de känner av priset på en vara. Att lägga ut kommunala verksamheter på entreprenad har visat att man kan få ut mer välfärd för pengarna om nya ögon och öron sätts i arbetet. På samma sätt behöver detta område avregleras, så att flinka företagsfingrar kan börja producera biogas till Sveriges växande skara biogasbilar.

Ulla Hamilton
miljö- och trafikborgarråd Stockholm

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Biogas

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.