Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ulla Hamilton: Så blev Stockholm miljöhuvudstad

Publicerad: 18 Februari 2010, 11:16

Som första stad är Stockholm i år utsedd till årets miljöhuvudstad. Miljöborgarrådet Ulla Hamilton förklarar hur det gick till.


Ämnen i artikeln:

PolitikUlla Hamilton

Utmärkelsen "Europas miljöhuvudstad" lanserades av Europeiska kommissionen 2008. Att Stockholm som första stad utsågs till Europas miljöhuvudstad år 2010 beror bland annat på att miljöfrågor ingår som en naturlig del av verksamheternas dagliga arbete.

Enligt
EU-kommissionen delas priset ut till en "stad som visar vägen till ett miljövänligt stadsliv och kan påvisa konsekventa resultat när det gäller uppfyllda miljönormer, ett ständigt engagemang när det gäller ambitiösa åtgärder, fortsatta miljöförbättringar och en hållbar utveckling."
– Att utmärkelsen gick till Stockholm beror på de konkreta åtgärder vi gjort. Det är resultatet av att alla förvaltningar och bolag jobbar medvetet med miljöfrågorna – allt från energieffektivitet inom fastighetsområdet till fler och miljövänligare transporter,  säger Stockholms Stads miljöborgarråd Ulla Hamilton.

Vem ligger bakom strategin?
– Det här är som sagt verkligen ett resultat av mångas hårda arbete – inte så mycket det vi här i Stadshuset gör. Stockholms miljöarbete, och skälet till att vi blev miljöhuvudstad, är inte något som styrs helt centralt. Sen är det också så att Stockholm inte enbart blev miljöhuvudstad för det arbete vi gjort, utan också för de framtida planer vi har.

Vad är det för planer?
– Bland annat handlar det om vår plan att göra Stockholm helt fossilfritt 2050. En annan plan är att minska stockholmarnas koldioxidutsläpp till 3 ton CO2 per invånare och år till år 2015.

Hur sannolikt är det att vi når dessa mål?
– Jag tycker att det ser lovande ut. Vi sätter inte upp mål för att misslyckas. Vad det gäller stockholmarnas utsläpp låg vi runt 4 ton koldioxid per invånare år 2008. År 2009 hade den siffran minskat till 3,6 ton.

Stockholm är för första gången med i klimatkampanjen Earth Hour genomförs inom kort. Varför har Stockholm tackat nej tidiager år?

– Att vi inte var med berodde på att vi inte gillade anslaget i kampanjen. Det räcker inte att släcka ljuset en timme om året och att tro att man får någon form av salvation för det. Nu har WWF breddat anslaget i kampanjen betydligt och det tycker vi är bra.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

PolitikUlla Hamilton

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.