Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ultrafiltrering fixar Yasuragi-vatten

Publicerad: 7 december 2009, 12:20

Den gamla vattenreningsanläggningen var dyr och slukade vatten. Men spahotellet valde att inte ersätta med sandfilter. Ultrafiltrering gör jobbet istället.


Yasuragi Hasseludden i Nacka utanför Stockholm har ersatt spahotellets vattenreningsanläggning med ultrafiltrering, UF. UF-reningen valdes framför sandfilter, bland annat på grund av rätt dimensionerad hade den senare lösningen varit för skrymmande, enligt Processing Gruppen som installerat UF-systemet på hotellet. Rören till anläggningens pool är dessutom inte dimensionerade för att klara den cirkulation sandfiltrering skulle krävt.

Ultrafiltrering är en typ av mekanisk filtrering. Ultrafiltret består av ett membran med porer på 0,01 mikrometer vilket vattnet pressas igenom. Enligt leverantören är metoden effektivare än ett sandfilter vilket gör att mindre vatten måste cirkulera. Tack vare membranets förmåga att fånga upp små partiklar ska både virus och bakterier filtreras bort i systemet.

Att installera UF är enligt Processing Gruppen något dyrare än sandfilter. Om systemet sänkt energiförbrukningen är för tidigt att säga men referenser från andra anläggningar antyder sänkta driftskostnader, enligt installatören

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.