Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ultraljud stoppar spolad värktablett

Publicerad: 27 Februari 2009, 07:21

Vattenreningsverken är inte bra nog på att avlägsna läkemedelspreparat. Den här metoden kan lösa problemet.


Ett internationellt forskarlag har tagit fram en ny metod för att avlägsna rester av läkemedelspreparat från avloppsvatten. Metoden bygger på användningen av ultraljud och kan användas av vattenreningsverk för att förhindra att föroreningar sprids till vattendrag i naturen.

Forskarlaget, som är verksamt vid Federal Polytechnic school i Lausanne, Schweiz, använde sig av ämnet ibuprofen under sina experiment. Ämnet ibuprofen används i flera olika, icke receptbelagda läkemedel med smärtdämpande och antiinflammatoriska egenskaper, däribland Ipren, vilket gör att det förekommer i relativt höga koncentrationer i vårt avloppsvatten.

Ibuprofen, liksom flera andra läkemedel, antas kunna orsaka stor skada hos både växter och djur när de läcker ut i naturen. Amerikanska forskare har till exempel visat att grodyngel som exponeras för rester av antidepressiva läkemedel utvecklas långsammare än normalt.

Den nya metoden för att avlägsna läkemedel bygger på att en piezoelektrisk generator alstrar ultraljudvågor som bryter ned det verksamma ämnet i läkemedlet i en komplex kemisk process.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.