Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Umeå jagar nya läkemedel i ishavet

Publicerad: 29 oktober 2008, 04:18

Umeå universitet gör en djupdykning i norska ishavet för att hitta nya läkemedelssubstanser.


Knut och Alice Wallenbergs tilldelar Umeå universitet 38 miljoner kronor för att leta efter nya läkemedelssubstanser. Förhoppningen är att kunna identifiera substanser som kan utvecklas till läkemedel mot infektionssjukdomar.

Ljus- och saltförhållandena i norska ishavet har gjort att organismer där utvecklat särskilda egenskaper för att kunna överleva. Forskare vid Umeå universitet och samarbetspartnern Tromsö universitet, som tilldelats motsvarande belopp av norska staten, ska försöka utvinna nya kemiska strukturer med antibakteriella egenskaper från levande organismer i havet. Främst ska studierna inriktas mot bakterier, svampar och alger.

För Umeå universitet innebär det ytterligare kraft inom forskningsområdena biologisk kemi och infektioner. Hittills har det fått drygt 250 miljoner kronor i externa anslag, utöver de 50 miljoner som universitetet har investerat.

"Det här är sista pusselbiten i bygget av vår internationella forskningsmiljö inom infektionsforskning", kommenterar Göran Sandberg, rektor vid Umeå universitet.

Med på båten är också Innate Pharmaceuticals. Bioteknikföretaget, som är noterat på Aktietorget, arbetar med att kommersialisera forskning vid Umeå universitet och Karolinska Institutet i Stockholm. Förhoppningarna är nu att hitta möjligheter för att utveckla virulensblockerare från naturprodukter som så småningom kan sättas på marknaden.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.