fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Umeå-samarbete ska ge grönare teknik

Publicerad: 1 juni 2012, 09:27

Umeå Vatten och Avfall (Umeva) startar ett forskningssamarbete med Bostaden, Umeå universitet och Umeå energi. Målet är att utveckla energieffektivare byggnader, grönare teknik och miljöekonomi.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikCleantechForskning

De kommunala bolagen går in med sammanlagt 11,5 miljoner kronor, samtidigt som Umeå universitet förstärker forskningen inom de aktuella områdena med 17 miljoner kronor, skriver Umeva i ett pressmeddelande.

– Det här samarbetet betyder väldigt mycket för Umeå universitet. Samtidigt som det ger oss möjlighet att bygga upp en stark forskningsplattform kommer det att bidra till viktiga resultat för en hållbar utveckling i kommunen, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

Inför samarbetet har Umeå universitet skapat en ny forskningsmiljö för områdena grön teknik och miljöekonomi.

– Vi är i framkant i världen avseende integrerade miljösystem inom kommunalteknik här i Umeå. Tillsammans med Umeå universitet och systerbolagen kan vi utveckla vår kompetens och medverka till att vår systemkompetens kommer lokalt och nationellt näringsliv till godo, för en bättre livsmiljö, säger Tomas Blomqvist, vd för Umeva.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev