Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Undantagstillstånd i Ungern

Publicerad: 6 oktober 2010, 09:25

Konsekvenserna av giftutsläppen i västra Ungern är förödande. Minst fyra byar har översvämmats av giftigt avfall som läckt ut när fördämningarna runt en aluminiumfabrik gav vika. Fyra personer har dött och över 100 vårdas för frätskador och andra åkommor.


Ämnen i artikeln:

Slam

Olyckan jämförs med utsläppet från en gruva i rumänska Baja Mare för tio år sedan när cirka 100 000 kubikmeter slam med mellan 50 och 100 ton cyanid läckte ut i Donau. Experter från Greenpeace menar att tisdagens ungerska olycka är mycket större.

– Olyckan är sju gånger större än den i Baja Mare. De ekologiska effekterna kan bli mycket stora och långvariga eftersom tungmetaller och natriumhydroxid bildar en farlig blandning, säger Katerina Ventsova från Greenpeace.

Cirka 700 000 kubikmeter rött slam från aluminiumfabriken Ajkai Timfoldgyar har svept med sig bilar och förstört broar och byggnader. Den ungerske premiärministern Viktor Orban har beordrat evakuering av 500 invånare och utlyst undantagstillstånd i tre regioner i västra delen av landet.

Den ungerska Räddningsverket (NDU) uppger att det röda slammet är en giftig biprodukt från aluminiumtillverkning. Slammet är basiskt och lutliknande och har en frätande effekt på huden. Att andas in den kan orsaka lungcancer.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Slam

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News