Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Underrapporterade oljeutsläpp i Mexikanska golfen

Publicerad: 26 april 2011, 11:44

Oljeutsläppen från Deepwater Horizon-katastrofen kan vara större än vad som har rapporterats, menar organisationen SkyTruth.

Ämnen i artikeln:

OljaOljeutsläpp

Om man är intresserad av data över föroreningar orsakade av oljeborrningar i amerikanska havsvatten så finns det bara en officiell källa: kustbevakningens National Response Center (NRC). Nu menar organisationen SkyTruth att systemets beroende av egenrapportering innebär att många uppgifter är felaktiga.

SkyTruth bildades 2001 för att övervaka miljöeffekterna av mänsklig aktivitet med hjälp av bland annat fjärranalys, vilket innebär att man tar hjälp av satellitbilder i sina undersökningar.

Organisationens grundare John Amos övervakade Mexikanska golfen under Deepwater Horizon-olyckan och spårade ett separat oljebälte till Taylor Energys plattform 23051. Enligt NRC:s rapporter hade riggen läckt i genomsnitt 53 liter olja om dagen i flera månader.

– Men vår bildanalys visar att läckan måste vara större, kanske med en faktor på 10. Förutsatt att oljan måste vara en mikrometer tjock för att skapa ett synligt oljebälte och att den har 72 timmars livslängd på ytan, så kan en läcka på 53 liter om dagen endast skapa ett synligt oljebälte på 1,6 kilometers längd och 91 meters bredd. Vi observerade upprepade gånger mycket större oljebälten, säger John Amos till Nature.com.

Han har tidigare hittat ett nästan 34 kilometer långt oljebälte som hävdades komma från en läcka på 26,5 liter, med ASOP:s West Delta Block 117 som källa.

– Tillräckligt kom i land för att kustbevakningen skulle organisera en saneringsaktion, vilket säkerligen tyder på större mängder än några få liter.

ASOP tog ansvar för saneringen efter att kustbevakningen sänt oljeprover för analys och konstaterat att den mycket riktigt kom från företagets plattform.

John Amos menar att dessa händelser illustrerar bristerna i rapporteringssystemet.

– Det finns starka incitament att underrapportera vid incidenter. Vem flyger 50 miles till havs för att undersöka en läcka på 7-8 liter? Du rapporterar så att du inte får böter, men rapporterar små mängder eftersom du vet att det kommer att hålla kvar alla vid sina skrivbord. Vi behöver någon form av oberoende kontroll.

Idag genomför kustbevakningen en telefonutredning av varje rapport, och bestämmer lämplig åtgärd baserat på denna. Ed Overton, professor emeritus vid Louisianauniversitetets School of the Coast and Environment, menar att det finns ett problem med att böterna är kopplade till den utsläppta volymen och misstänker att läckor rutinmässigt underskattas.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev