Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Undvik giftiga citrusfrukter i jul

Publicerad: 17 december 2017, 19:13

En ny rapport från danska livsmedelsverket visar att de flesta citrusfrukter har betydande rester av bekämpningsmedel på skalen.


Mycket av frukt och grönt som säljs innehåller rester av bekämpningsmedel. Det visar en ny rapport från det danska Livsmedelsverket. Mest gift fann man på citrusfrukterna där man hittade rester av gift på samtliga undersökta klementiner, och på 98 procent av apelsinerna. Eftersom EU:s gränsvärden baseras på den skalade frukten och inte på skalet så får citrusfrukterna säljas inom EU. Men den som använder sig av apelsin- eller citronskal i bakning eller matlagning gör bäst i att använda sig av ekologiska citrusfrukter, samt att tvätta händerna när man skalat frukterna.I 67 procent av de importerade äpplena som undersöktes fann livsmedelsverket bekämpningsmedel. Bland de danska icke ekologiska äpplena fann man gifter på 33 procent av de prövade sorterna.

Länk till rapporten

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.