Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

UNEP: På väg mot 2,7 grader

Publicerad: 27 oktober 2021, 10:09

Vi är på väg mot en 2,7-gradersvärld, vilket dock är bättre än den tregradersvärld vi var på väg emot för ett år sedan.

Foto: Unep (skärmdump)

För att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål behöver klimatåtgärderna fördubblas och det fort. Det visar en ny FN-rapport inför klimatmötet COP 26. Nu måste världsledare backa upp sitt Parisåtagande med konkreta åtgärder på marken, säger en paraplyorganisation för klimatet.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Halverade utsläpp de kommande åtta åren. Det är vad som krävs enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP, för att klara Parisavtalets 1,5-gradersmål och därmed undvika de värsta katastrofscenarierna på jorden.

Rapporten sammanställer ländernas åtaganden inför COP 26 och kommer fram till att vi nu är på väg mot en 2,7-gradig uppvärmning, även om de nationella åtagandena som gjorts skulle efterlevas. Det är ökning i nationella åtaganden som motsvarar en minskad höjning av den förväntade globala medeltemperaturen med 0,3 grader jämfört med för ett år sedan. Förklaringen till det futtiga resultatet är att endast cirka 20 procent av återstartspengarna som betalades ut mellan mars 2020 och maj 2021 gick till åtgärder som minskar utsläppen.

Sett till faktiska åtgärder kommer utsläppen enligt rapporten att minska med endast 7,5 procent till 2030 jämfört med 2019, istället för de 55 procent som krävs för att nå 1,5-gradersmålet. Risken för att klimatförändringen bli oåterkallelig och leda till katastrofala konsekvenser är därmed överhängande.

Enligt UNEP finns det fortfarande genomförbara lösningar, bland annat skulle utsläppen kunna minska globalt med 20 procent på 12 månader utan någon kostnad genom att angripa metanutsläppen.

”Världsledare som mötes på COP26 i Glasgow måste backa upp sitt åtagande att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål med konkreta, kortsiktiga åtgärder på marken och säkerställa att de gör det de lovat på hemmaplan”, säger Chiara Martinelli, ny chef för Climate Action Network, CAN, i en kommentar.

Läs FN:s Emissions Gap Report 2021

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev