Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ung Vänster: Svårt att nå ut med ett systemkritiskt perspektiv

Publicerad: 4 juli 2011, 15:46

Det krävs att vi styr gemensamt och demokratiskt mot klimatsmarta samhällsinvesteringar – det menar Stefan Lindborg, ordförande för Ung vänster.


Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Foto: Miro Anter

Namn: Stefan Lindborg
Ålder: 26 år
Ordförande för Ung Vänster sedan juni 2011.

− De samhälleliga, gemensamma lösningarna är helt avgörande för att vi ska kunna komma åt klimatproblematiken. Därför kan vi inte stödja skattesänkningarna som gör att det blir mindre pengar till gemensamma mål och som dessutom leder till att den privata konsumtionen ökar i förhållande till den offentliga konsumtionen. På så sätt förlorar vi ju möjligheten att tillsammans styra demokratiskt mot klimatsmarta investeringar som till exempel i nya järnvägar eller i storskaliga energieffektiviseringar av bostäder. Lösningar som inte en enskild individ kan genomföra på egen hand.

Stefan Lindborg leder vad han kallar ett socialistiskt och feministiskt ungdomsförbund. Att därmed ha ett klass- och könsperspektiv på miljöproblematiken är en självklarhet. Men det behövs, menar han, även ett rent systemkritiskt perspektiv eftersom hela samhället behöver ställas om. Inte minst det ekonomiska systemet som per automatik för med sig en lång rad negativa konsekvenser för miljön.

− Det jag kan känna ibland med miljöpolitiken, är att många ser det som ett separat politikområde där en massa andra politikområden finns runtomkring. Jag tror att det behövs en större förståelse för att man kan använda samhällets resurser inom i princip alla politiska områden för att kunna göra skillnad för miljön.

Vad Stefan framför allt vill åt är samhällets unika möjlighet att ska skapa förutsättningar för människor att i sin tur göra individuella val som är bra för miljön.

− Det är självklart jättebra att varje person tar sitt miljöansvar. Men för att det verkligen ska bli någon skillnad behöver vi först fatta beslut på en statlig nivå. Som att bygga ut kollektivtrafiken eller järnvägsnätet till exempel. Ett sådant projekt, resultatet av en sådan gemensam samhällelig lösning, är att det påverkar just de individuella valen vi gör. Tänker man så förstår man också bättre vårt motstånd mot privatiseringar. Här finns ju ett miljöpolitiskt perspektiv i det att vi hellre vill öka de områden som vi kan styra demokratiskt och gemensamt.

Vänsterpartiet, menar Stefan, är det parti i Sverige som på allvar vågar ta upp ett systemkritiskt perspektiv i debatten. Något som dock inte alltid är alldeles lätt.

− Det systemkritiska anslaget har vi ofta svårt att nå ut med eftersom vi i dagsläget inte styr samhällsdebatten. Vänstern har under lång tid varit tillbakatryckt. Högern sitter ju på regeringsmakten och det är i mångt och mycket de som sätter dagordningen för vad som diskuteras. Att då komma med ett systemkritiskt perspektiv gynnas inte alltid av det rådande debattläget.

För Ung Vänster är det därför en ständig strid om problemformuleringsrätten. Ord som klimaträttvisa och miljörättvisa är begrepp som är fast förankrade hos partiet och som man försöker nå ut med.

− Det är otroligt viktigt att vi pratar om de rika ländernas ansvar. Ta klimatområdet, här är det ju vi i väst som historiskt sett släppt ut mest koldioxid. Vi har därför ett enormt ansvar att gå före och minska utsläppen i våra egna länder. Men samtidigt måste vi med klimatbistånd se till att de fattigare länderna får stöd för att kunna utvecklas på ett annat sätt än så som vi gjorde när vi en gång industrialiserades. Och här handlar det om just rättvisa. Vi pratar om klimatbistånd – det handlar alltså inte om att vi i Sverige köper oss fria genom att utsläppsminskningarna förläggs utomlands.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.