måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Unga entreprenörer satsade på cirkulär yogamatta

Publicerad: 21 september 2017, 05:55

Nu vill Anna Souvignier och Sophie Zepnik gå vidare och skapa fler hållbara yoga-produkter.


Det var när Anna Souvignier och Sophie Zepnik från Tyskland pluggade hållbar utveckling i Malmö som de fick idén att starta ett företag som producerade hållbara, cirkulära yogamattor.
– Vi var på en utställning med en turkisk konstnär som gjorde konst om globalisering och yoga. Hon anklagade yoga-utövare för att vara hycklare som säger sig ha en hållbar livsstil, fast de köper yogamattor av plast som är dåliga för miljön och samhället. Vi kände oss träffade eftersom vi pluggade hållbar utveckling och höll på med yoga, säger Anna Souvignier till Aktuell Hållbarhet.

Anna och Sophie började leta efter hållbara yogamattor att köpa men de enda de hittade var sådana som var tillverkade av rågummi och det var inte tillräckligt tyckte de.
– Vi hade läst om cirkulär ekonomi i skolan och vi kände att vi ville tillverka egna yogamattor som var cirkulära. Det var så vi kom på idén till hejhej-mats som vårt företag heter, säger Anna.

Hon och Sophie kunde integrera yogaprojektet i sin masterutbildning och efteråt fick de ett stipendium från Lunds Universitet som gjorde att de kunde jobba heltid med sitt företag under tre månader. Nu är de tillbaka i Tyskland där de håller på med förbättringar av prototypen för sin yogamatta.
– Den största utmaningen har varit att förstå vilken typ av material vi ska använda. Vi har varit tvungna att ta hjälp av flera olika experter och ingenjörer för att förstå vad det är vi söker. Det tog också ganska lång tid att hitta leverantörer som ville göra det här med oss, trots att vi är så små, berättar Anna.

När yogamattan väl finns på marknaden vill Anna och Sophie ta nästa steg och utveckla flera hållbara yogaprodukter.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev