måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Unga innovatörer fick pris av kronprinsessan

Publicerad: 12 maj 2009, 05:05

Uppfinnartävlingen Finn Upp 2009 är avgjord. Av 6.229 uppfinningar prisades 14, bland annat ett smart påslock för fryspåsar och Locked som gör lås av cykelstyret.


I går kväll avgjordes Ingenjörsförbundets uppfinnartävling Finn Upp på Berns i Stockholm. I tävlingen bestod utmaningen att blidka en jury med en teknisk lösning, en idépresentation, ett nytänkande och god design.

Sju förstapristagare utsågs som fick ta emot pris av kronprinsessan Victoria. Bland annat prisades Emelie Jansson och Ida Klerstad från Torsviks skola på Lidingö för sin kundvagn med dubbla bottnar som ska göra det lättare för korta personer att nå varor i botten på kundvagnen. Pris gick också till Påslocket, ett sätt att återförsluta öppnade fryspåsar. Innovatör är Emelie Sandström på Carlshöjdsskolan i Umeå. Pris fick ockskå Locked som är ett cykelstyre som kan fällas ihop och utgöra ett framhjulslås, innovatör är Alma Andersson på Österledsskolan i Karlskoga. Övriga förstapristagare är:

Fanny Jonsson på Ängsskolan i Sundbyberg som utvecklat en nappflaska i värmeplast som ändrar färg efter innehållets temperatur.

Christoffer Dahlqvist, Hampus Larsson och Daniel Gil Lazaro på Västerskolan i Uddevalla som utvecklat Härstårman, en lösning för att i mörker visa bilister att man vill gå över ett övergångsställe.

Chanel Forsström på Carlssons skola i Stockholm som utvecklat ett fingertoppsplåster med formen av en fingerborg.

Erik Lindgren, Tobias Biström och Sebastian Wahlström på Norssjöskolan i Norsjö som utvecklat en tratt som visar när bränsletanken är full.

Sju andra- och tredjeprispristagare utsågs också, däribland Roofguard, en fågelskrämma som reagerar med hjälp av laser och börjar flaxa. Innovatören är Therese Lalér Fredriksson på Nordhemsskolan i Göteborg. Alice Backlund på Ugglums skola i Partille fick pris för Gumminålen, en nål med metallspets som med ett tryck på en ögla gör det lättare att trä nålen med tråd. Linus Lindberg på Västangårdsskolan i Umeå fick pris för Cheesroller, en osthyvel som formar ostskivor till rullar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev