Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ungdomar portade från klimatförhandlingar i fem år framöver

Publicerad: 14 november 2013, 12:52

I måndags startade FNs årliga klimatförhandlingar i Warszawa. Samma dag höll Filippinernas chefsförhandlare Yeb Saño tal för att berätta om tyfonen Haiyan.


De femtiotal ungdomar som befann sig i salen beslöt att tidigarelägga följande dag solidaritetsaktion för de drabbade i Filippinerna. Det resulterade i FN:s säkerhetsapparat valde att ta tre ungdomar åt sidan och frånta dem sina konferenspass. Senare kom order från klimatmötets ledning: ungdomarna skulle portas från förhandlingarna i fem år framöver.

– Sverige och västvärlden väljer att inte agera. När vi i klimatrörelsen inte blundar för verkligheten blir vi utslängda, säger Alva Snis Sigtryggsson, vice ordförande för Fältbiologerna och på plats i Warszawa.

– Fem år för att påminna politikerna om det ansvar de inte tar för kommande generationer, det känns ofattbart. Sekretariatet borde leda världen mot ett rättvist och ambitiöst klimatavtal, inte på att porta den unga klimatrörelsen, säger Lovisa Helmius, från Fältbiologerna i pressmeddelandet.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.