Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ungdomar stoppade tickande miljöbomb

Publicerad: 11 januari 2017, 12:34

Osterdalalven pa vinternet. Snotacket ligger tungt pa berg och gran.

Det började med att en dykarklubb upptäckte några dumpade oljefat i Österdalälven. När kommunen började bärga tunnorna förstod man snart att det kunde röra sig om ett omfattande miljöbrott.


Det var i samband med att idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige anordnade en årlig städkampanj för att städa upp i Österdalälven som dykare från en dykarklubb upptäckte ett antal dumpade oljefat innehållande olja och vad man misstänkte var kemikalier.
– Vanligtvis brukar man hitta kundvagnar och cyklar men nu hittade man ett femtontal tunnor som var i så dåligt skick att de rann ut olja när man petade på dem, berättar Åke Sjöberg på Leksands kommun för Aktuell Hållbarhet.

Fyndet anmäldes till Leksands kommun och i december påbörjades arbetet med att bärga tunnorna. Då visade det sig att problemet var betydligt mer omfattande än man trott.
– Hittills har vi plockat upp 39 dumpade tunnor och vi bedömer att ungefär 20 procent av innehållet läckt ut. Det är två kubik spillolja eller hydralolja och eventuellt någon annan kemikalie. När vi undersökte området en bit uppströms hittade vi ytterligare 15 tunnor som ligger utspridda på lite andra djup. De kommer vi att plocka upp i sommar, säger Åke Sjöberg som gissar på att tunnorna legat på platsen i 15-20 år.

Kommunen har anmält ärendet till polisen som har startat en utredning. I nuläget är det oklart om det rör sig om ett miljöbrott eller ett preskriberat miljöbrott. Är brottet äldre än tio år preskriberas det men om själva läckaget börjat senare räknas det fortfarande som miljöbrott.

Hur de läckande tunnorna påverkat miljön i älven vet man ännu inte.
– Vi vet inte om oljan sipprat ut lite i taget eller läckt ut stötvis. Det kan ju haft negativa effekter för till exempel fågellivet men det är ingenting vi känner till. Men det väldigt bra att vi fått upp de andra sex kubiken för tunnorna var i extremt dåligt skicka så det var bara en tidsfråga innan de hade läckt ut också, säger Åke Sjöberg.

Hittills har bärgningen och saneringen av tunnorna kostat 600 000 kronor, när arbetet är färdigt beräknas kostnaden för kommunen till en miljon kronor.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.