Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Unik förvaltning får WWF:s naturvårdspris

Publicerad: 12 Oktober 2011, 07:22

Föreningen Laponiatjuottjudus får WWF:s naturvårdspris 2011


Den ideella föreningen Laponiatjuottjudus får WWFs naturvårdspris 2011 – det så kallade Jihdepriset – på 50 000 kronor för sitt arbete att utveckla förvaltningen av världsarvet Laponia.

Juryn skriver i sin motivering att föreningens företrädare från samebyar, kommuner, Länsstyrelsen i Norrbotten och Naturvårdsverket arbetat fram en framgångsrik modell för en lokalt förankrad samförvaltning av världsarvet Laponia

– Priset känns otroligt hedrande. En ny anda har vuxit fram och förhoppningsvis har vi hittat en modell för hur man kan samsas i en förvaltning och samtidigt garantera urfolkens rättigheter, säger Michael Teilus från Jokkmokk och ordförande i föreningen.

Priset delades ut av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott utanför Stockholm.

Processen med den nya förvaltningen inleddes för drygt tio år sedan. Men formellt tog Laponiatjuottjudus över skötsel och drift för leder, anläggningar och naturum först i augusti i år. Föreningen ansvarar också för samråd i mark-, jakt- och fiskefrågor. Samerna har majoritet i styrelsen. Rovdjursfrågorna beslutas fortfarande på nationell nivå.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.