Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Unik satsning på svensk byggforskning

Publicerad: 4 november 2008, 08:50

Fyra svenska universitet lägger kraft på svensk byggforskning


Den 3 november gick startskottet för Sveriges Bygguniversitet, ett samarbete mellan Chalmers, KTH, Lunds Tekniska högskola och Luleå tekniska universitet. De fyra universiteten kraftsamlar inom byggteknisk forskning och utbildning.

En väl förankrad verksamhet hos byggsektorn och finansiärerna ska säkerställa relevans, utveckling och internationell konkurrenskraft, skriver Formas i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Detta är en unik satsning i sitt slag. I ett litet land som Sverige, och inom en begränsad sektor som byggområdet, så kan det vara svårt för universiteten att enskilt konkurrera internationellt. Därför krävs en nationell kraftsamling och samarbete, menar generaldirektörerna Rolf Annerberg, Forskningsrådet Formas, och Per Eriksson, Vinnova.

Sveriges Bygguniversitet ska aktivt verka för en profilering och samordning av forsknings- och utbildningsverksamheter som är knutna till utbildning av civilingenjörer eller motsvarande vid Chalmers, Kungliga Tekniska högskolan, KTH, Lunds Tekniska högskola, LTH och Luleå tekniska universitet, LTU.

– Bygguniversitet kommer inte bara att höja kvaliteten på svensk byggforskning utan borgar även för hög kvalitet på grundutbildningen. Detta är mycket viktigt för byggsektorn, säger Ruben Aronsson, VD på SBUF, Svenska Byggbranschens utvecklingsfond.

I en studie utförd 2003 av Chalmers, KTH, LTH och LTU framkom att svensk byggforskning befinner sig i kris. Ett samarbetsprojekt, "Utvecklingsprogram för samordnad profilering av svensk byggforskning", inleddes för att lägga grunden till en god forskningsbas inom samhällsbyggnadssektorn och behålla en högkvalitativ grundutbildning inom området i Sverige. Detta har nu utmynnat i Sveriges Bygguniversitet, en samarbetsorganisation som finansieras av Vinnova, Forskningsrådet Formas, SBUF och berörda universitet.

Planen är att Sveriges Bygguniversitet år 2011 ska vara ett etablerat nätuniversitet i full drift.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev