söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Universitetskursen som ska lära eleverna att lösa klimatproblem

Publicerad: 5 april 2019, 09:22

I höst går första upplagan av den tvärvetenskapliga kursen

Stockholm universitet startar till hösten en tvärvetenskaplig och lösningsorienterad kurs med fokus på att motverka klimatförändringen. Syftet är att studenter med olika inriktningar ska klimataktiveras. ”Det är förstås bättre om vi kan få alla med klimatångest att istället bli klimataktiva”, säger kursansvarige Örjan Gustafsson.

Ämnen i artikeln:

Klimatångest

TP


Stockholms universitet inleder till hösten en tvärvetenskaplig satsning med fokus på lösningar för att bromsa klimatförändringen. Den nya kursen ”Att motverka klimatförändringen” är unik på det sättet att den spänner över alla fyra fakulteter på Stockholms universitet, med lärare från tio olika institutioner.
– Det reflekterar att klimatutmaningen är en bred utmaning som kräver kompetens från många olika ställen men så har vi traditionellt inte gjort kurser. Det är att bryta ny mark. Sen välkomnar vi också studenter från alla olika studieinriktningar, säger Örjan Gustafsson, professor vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi och kursansvarig.

Genom det nya angreppssättet kommer deltagarna i kursen analysera klimatutmaningen ur ett naturvetenskapligt, samhällsvetenskapligt, humanistiskt och juridiskt perspektiv. Fokus kommer genomgående ligga på möjliga lösningar inom olika sektorer, utifrån ett vetenskapligt perspektiv utan att underskatta problematiken.

Kursen löper på halvfart över den första halvan av höstterminen under sena eftermiddagar för att den ska kunna läsas parallellt med andra studier eller aktiviteter. Syftet är att introducera och inspirera studenter med olika studieinriktningar till att bli klimataktiva i stället för att gå runt med klimatångest.

Kursen är inspirerad av en föregångare vid University of California som startades av den världsledande klimatforskaren Veerabhadran ”Ram” Ramanathan.

Örjan Gustafsson, professor vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi och kursansvarig.

– På University of California ges den i dag på alla campus och är rejält överprenumererad. Förhoppningen är att vi ska kunna erbjuda den till fler antal studenter vid Stockholms universitet kommande år, och därefter sprida den vidare globalt tillsammans med University of California. Vår målsättning är att bidra till att få fram en miljon klimatkämpar i den yngre generationen, säger Örjan Gustafsson.

Höstens första upplaga av kursen är begränsad till 40 platser och hittills har över 100 personer ansökt om en plats. Tanken är att öka antalet studieplatser framöver, men det finns inga planer på att göra en längre kurs på samma spår.
– Jag tror att det är bra så här så att alla ska kunna ta kursen. Vi behöver kompetensen inom alla olika inriktningar. För många kan kursen säkert vara en trigger för att fördjupa sig mer och ha med sig det här perspektivet vidare i sin utbildning, säger Örjan Gustafsson.

Kan kursen sökas av folks som redan är yrkesverksamma inom hållbarhetsområdet?
– Ja, så länge man uppfyller de grundläggande behörigheterna. Johan Kuylenstierna var med i planeringen av kursen i ett tidigt skede och han konstaterade att många på exempelvis departementen och andra organisationer kan vara intresserade.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev