Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Upp till bevis för EU

Publicerad: 6 december 2019, 08:22

EU-kommissionens stora ord om en ”green new deal” har börjat falna.  Det som till en början skulle göra EU till en ledare i klimatarbetet kritiseras nu för att inte hålla vad det lovar. Nästa vecka kommer bli avgörande för den nya kommissionens trovärdighet.


”Inte min EU-kommission”. Det skrev Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk, inför att den nya kommissionen skulle röstas igenom förra veckan. Hennes kritik handlade bland annat om att kommissionen inte tar klimathotet på allvar. En åsikt som delas av gröna politiker och miljöorganisationer och i allt större utsträckning skuggar EU:s ambitioner om att bli världens första klimatneutrala kontinent.

När den nya EU-kommissionen började formeras tidigare i höstas välkomnade många att nederländske Frans Timmermans fick ansvar för klimatfrågorna och dessutom tilldelades rollen som vice ordförande. Tillsammans med den nya ordföranden Ursula von der Leyens uttalanden om en ny europeisk grön giv, en så kallad green new deal, hördes förhoppningar om ambitiösa mål och åtgärder från EU. Under hösten har medlemsländerna sedan misslyckats med att skärpa utsläppsmålet till 2030 till 55 procents minskningar. Samtidigt som kommissionen i ökande grad kritiseras för greenwashing genom att prata om en ny grön giv utan att leva upp till ambitionerna.

På onsdag nästa vecka blir det därför upp till bevis för kommissionen, när Ursula von der Leyen då ska presentera den nya gröna given. Budskapet från EU-kommissionen är redan nu att det handlar om tuffare utsläppsminskningar till 2030. Men ett läckt dokument, som Aktuell Hållbarhet rapporterat om i veckan, antyder att en skärpning till 50-55 procents utsläppsminskningar planeras först till oktober nästa år. Det skulle då bli för sent för att få med alla medlemsländer på ett sådant mål till klimatmötet COP 26, menar flera bedömare.

I det läckta dokumentet tar kommissionen upp flera områden där åtgärder ska genomföras. När det gäller industrin och en cirkulär ekonomi nämns en industristrategi samt en ny handlingsplan för en cirkulär ekonomi som ska vara klar i mars 2020. Dokumentet innehåller även formuleringar om att inkludera sjöfarten i handelssystemet med utsläppsrätter och att minska andelen gratis utsläppsrätter till flyget.

Samtidigt är det läckta dokumentet ett arbetsmaterial och vad som kommer presenteras på onsdag är fortfarande okänt för utomstående. Klart är att de lovord som den nya kommissionen fick för några månader sedan till stor del nu överröstas av kritik. För att kommissionen ska förbättra sitt anseende och axla sin roll som motor för EU:s klimatarbete måste Ursula von der Leyen och Frans Timmermans nu komma med helt nya besked nästa vecka.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.