måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Uppfinnare vill ha mer stöd till svensk miljöteknik

Publicerad: 20 januari 2014, 12:07

På många håll i världen bidrar svensk miljöteknik till att förbättra miljön och människors hälsa. Men samtidigt som Sverige är stolta över de innovatörer som lyckas, finns få möjligheter till stöd för att utveckla idéer och uppfinningar i ett initialt skede.

Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

På tio år har den svenska exporten av miljöteknik ökat med 70 procent. Ett exempel på ett företag som rönt stora framgångar är Peepoople vars biologiskt nedbrytbara engångstoaletter används i flera krigs- och katastrofdrabbade områden i världen. Toaletterna består av biologiskt nedbrytbara plastpåsar som innehåller ämnet urea som dödar skadliga bakterier i avföring och förvandlar den till växtnäring.

Ett annat exempel är vattendunken Solvatten, som nyligen vann det prestigefyllda Polhemspriset. Vattendunken renar smutsigt vatten på ett par timmar med hjälp av UV-ljus från solen. Solvatten driver redan projekt i flera länder i Sydamerika, Afrika och Asien.

Men samtidigt som Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, gläder sig åt de svenska framgångarna menar grundarna av Peepoople och Solvatten, Anders Wilhelmson och Petra Wadström att Sverige måste bli bättre på att stötta och lyfta fram innovatörer inom miljöteknik.

– Vi representerar Sverige för patent och innovation men sen när det kommer till kritan, har vi någon som backar upp oss då? säger Petra Wadström till SVT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev