Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Upphandlingsstöd samlas till en myndighet – Miljöstyrningsrådets roll osäker

Publicerad: 4 juli 2011, 11:18

Upphandlingsfunktioner som idag är utspridda på flera myndigheter och Miljöstyrningsrådet ska samlas på ett ställe, sa Ulf Perbo statssekreterare vid Socialdepartementet och ansvarig för upphandlingsfrågor. Regeringen fattar beslutet efter sommaren.


Statskontoret föreslog förra året att en ny myndighet skulle bildas för att hantera upphandlingsfrågor. De funktioner som idag finns på Konkurrensverket, Kammarkollegiet, Miljöstyrningsrådet, Vinnova och Tillväxtverket skulle enligt Statskontorets förslag samlas i en ny myndighet, Upphandlingsmyndigheten.

– Någon ny myndighet kanske det inte blir, säger Ulf Perbo statssekreterare hos Stefan Attefall vid Socialdepartementet och ansvarig för upphandlingsfrågor. Men vi vill samla upphandlingsfrågor till ett ställe och vårt arbete följer i grova drag Statskontorets rekommendation.

Motivet för att samla upphandling till ett ställe är att stärka funktionen och göra den mer känd:
- Idag är upphandlingsstödet splittrat och alldeles för okänt, säger Ulf Perbo. Många företag känner inte till att de kan få hjälp. Till statliga myndigheter känner inte till vilket stöd som finns.

Ärendet bereds just nu på Socialdepartementet och Ulf Perbo räknar med att ett beslut fattas i höst. När och hur det sedan kan komma att genomföras kan han idag inte säga.

De samordnade ramavtalsupphandlingarna som idag genomförs av Kammarkollegiet kommer dock inte att påverkas av förändringen, enligt Ulf Perbo.

Ulf Perbo berättade om det pågående beredningsarbetetet på en konferens om upphandling som SKL Kommentus arrangerade under Almedalsveckan.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.