Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Upphandlingsutredaren: Därför behöver vi transformativa lösningar

Publicerad: 14 Mars 2013, 12:28

Idag berättade upphandlingsutredaren Anders Wijkman om sina slutsatser på Hållbar Upphandling 2013.


Förra veckan lämnade utredaren Anders Wijkman över upphandlingsutredningen till civil- och bostadsminister Stefan Attefall. Idag berättar Wijkman mer om utredningens slutsatser på konferensen Hållbar Upphandling, som arrangeras av Miljöstyrningsrådet och Miljöaktuellt.

Bland slutsatserna i upphandlingsutredningen märks att den offentliga upphandlingen lider brist på ledarskap och strategiskt perspektiv, att myndighetsledningen sällan uppmärksammar upphandlingens betydelse för välfärdens kärna, att kunskapsbristerna på området är stora och att ställda krav sällan följs upp, vilket leder till att myndigheter sällan vet om de får vad de betalar för.

Utredningen slår också fast att offentlig upphandling ofta är ett bra styrmedel för att nå olika miljömål. Utredaren efterfrågar ett ökat livscykeltänkande och möjligheter att stimulera framväxt av innovativa lösningar.
Utredningen fastslår också att offentlig upphandling genom väl genomtänkta sociala krav kan bidra till mål som antidiskriminering och god arbetsmiljö.

En sak som Anders Wijkman lade mycket vikt vid idag var det han kallar transformativa lösningar inom upphandlingen. Det handlar om att upphandlingen kan driva fram tekniksprång som leder till ett mer hållbart samhälle.
– Människorna blir allt fler på jorden och resurserna är begränsade. För att möta utvecklingen är politikens roll central, och här är offentlig upphandling ett väldigt viktigt verktyg, säger han.

Som exempel på transformativa lösningar som kan drivas på genom upphandling nämner Anders Wijkman virtuella möten.
– Vi behöver gå längre än marginella effektiviseringar för att vi ska kunna lösa problemen. Vi måste ta de stora stegen, fortsätter han och fortsätter rada exempel på transformativa lösningar.
– Vi har nollenergihus, och glöm snacket om att kommunerna inte ska få ställa egna krav vid nybyggnation. Vi pratar om hållbara städer och om bredare band – som är så mycket mer än virtuella möten. Det kan vara då vi går från att köpa produkter till att hyra tjänster och det finns en rad ytterligare digitala lösningar, säger han.

I slutändan handlar det enligt Wijkman om effektivitet och kvalitet.
– För att få kvalitet så krävs långsiktighet. Och för att nå långsiktighet så krävs hållbarhet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.