Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Upplands Väsby klimatutmanar landets kommuner”

Publicerad: 3 december 2015, 06:57

DEBATT Oavsett resultatet av toppmötet i Paris måste kommuner i landet stärka det lokala klimatarbetet, det skriver Mathias Bohman, Lars Valtersson, Ann-Christin Martens, Anders Rosén och Roland Storm från Upplands Väsby kommun.


Upplands Väsby är bland topp tio i Miljösverige. Sveriges kommuner måste nå de klimatmål som är nödvändiga för jordens överlevnad. För oss är fyra huvudsakliga områden prioriterade; energieffektivitet, resande, maten vi äter och vårt konsumtionsmönster.

Vi bygger klimatsmart. I Upplands Väsby arbetar vi aktivt för ett hållbart byggande. Byggherrar som kan visa att de bygger energieffektiva fastigheter har större chans att få bygga i vår kommun. Vårt kommunala byggbolag utvecklar passivhus och har uppdraget att ligga i framkant. Upplands Väsby arbetar intensivt med energieffektiviseringen och klarar årligen en treprocentig minskning av kWh per m2 i våra lokaler.

Vi reser klimatsmart. Vi gör investeringar i Upplands Väsbys cykelvägnät. Vi vet att de korta bilresorna är värst för miljön, här har vi stor potential till mer klimatsmart resebeteende. Kommunens anställda väljer effektivare resor. Elcyklar, bokningsbara SL-kort i receptionen och bilpoolsbilar är lösningar för ett klimatsmart resande i vår kommun. För att underlätta för elbilar ska även ytterligare laddstolpar komma upp på strategiska platser.

Vi äter klimatsmart. Ungefär en fjärdedel av Sveriges totala växthusgasutsläpp kommer från matproduktionen. Att äta klimatsmart är även skonsamt för våra kroppar. Klimatsmart mat betyder mer frukt, grönsaker och vegetabilier på bekostnad av kött. I de kommunala skolorna har vi infört den vegetariska dagen som ger en årlig besparing på cirka 104 ton koldioxid. Våra kommande investeringar i tillagningskök kommer även ge mindre svinn och minskar transporter av mat.

Vi måste nå en klimatsmart konsumtion. Vi ser att de klimatvinster vi gör äts upp av våra konsumtionsmönster. Under de senaste tjugo åren har andelen utsläpp som sker i andra länder och som orsakas av vår svenska konsumtion, ökat med femtio procent. Hur och vad kan vi konsumera utan att belasta jorden med ytterligare utsläpp?

Oavsett resultatet av toppmötet i Paris så uppmanar vi samtliga kommuner i landet att stärka det lokala klimatarbetet. Upplands Väsby utmanar därför andra kommuner att klättra på kommunrankingen med oss och visa att vi klarar detta för våra barn och barnbarns skull.

Mathias Bohman, kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraterna i Upplands Väsby
Lars Valtersson, kommunalråd, Miljöpartiet i Upplands Väsby
 Ann-Christin Martens, kommunalråd, Socialdemokraterna i Upplands Väsby
 Anders Rosén, kommunalråd, Vänsterpartiet i Upplands Väsby
 Roland Storm, kommunalråd, Väsbys Bästa

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.