Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Upplandstrafiken kör på flytande biogas

Publicerad: 27 maj 2010, 09:34

Sträckan Arlanda-Uppsala kommer snart att trafikeras av en ny fordonstyp. Två bussar som körs på flytande biogas är på väg.


Ämnen i artikeln:

BiogasCleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Upplands Lokaltrafik, UL, har premiärvisat två bussar som konverterats till drift med flytande biogas. Inom kort ska bussarna trafikera sträckan Arlanda-Uppsala, enligt aktörerna i projektet, UL, Nobina Sverige, Scandinavian Biogas och Biogas Öst.

Det är två Volvo-bussar från 2002 med 130.000 mil bakom sig som byggts om från dieseldrift.

” Kostnaden för konvertering till denna typ av gasdrift uppgår till en bråkdel av vad en ny gasbuss kostar, preliminärt rör det sig om 10-20 procent av de cirka 3,5 miljoner kronor som en ny gasbuss kostar.”, skriver Nobina Sverige i ett pressmeddelande.

Biogasen förvaras nedkyld till minus 160 grader både på tankanläggningen och ombord på bussen. Bränslet förångas sedan och övergår till komprimerad gas strax före förbränning, det vill säga som i en traditionell gasbuss. Bland fördelarna med gasen i flytande form lyfter Nobina Sverige förenklad distrubition tack vare uteblivet behov av gasledningar eller direkt närhet till en gasanläggning.

– Både bussens tank och lagringstankarna på depån kan göras betydligt mindre samtidigt som vi får en effektivare bränslehantering. En betydligt längre körsträcka kan också uppnås jämfört med komprimerad gas, vilket gör att de ombyggda bussarna även passar i regiontrafik, kommenterar Jonas Wittefeldt, miljöchef på Nobina Sverige.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.