Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Upprop för rättvis beskattning av egenproducerad el

Publicerad: 26 april 2017, 12:05

Sedan två år tillbaka får villaägare med egen elproduktion en skattereduktion, och sedan årsskiftet behöver de inte betala moms på den el de säljer. Men reglerna gäller inte för lägenhetsinnehavare. Nu har 14 organisationer gått samman i ett upprop för en rättvis beskattning på egenproducerad el.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson och energiminister Ibrahim Baylan kräver 14 organisationer en rättvis beskattning av egenproducerad förnybar el. Sedan snart två år tillbaka får hushåll med egen elproduktion en skattereduktion, och vid årsskiftet försvann även momsplikten för den el de säljer. Men de som bor i lägenhet och de som har investerat i andelsägd förnybar el, exempelvis från en kooperativ sol- eller vindkraftsanläggning, omfattas inte av de nya reglerna. Att samma ekonomiska villkor även ska gälla för lägenhetshushållen som utgör drygt hälften av alla hushåll i Sverige borde vara självklart skriver organisationerna som passar på att påminna om att Socialdemokraterna gick till val med löfte om en skattereduktion för andelsägd el. Nu uppmanar man regeringen att komma med besked om när de som bor i lägenhet ska omfattas av skattereduktionen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.