Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Upprördhet inom Vänsterpartiet efter Löfvens besked

Publicerad: 16 september 2014, 10:12

Regeringsbildningen är i full gång. Socialdemokraterna stänger ute Vänsterpartiet från förhandlingen vilket förvånar och förbryllar ledande vänsterpartister.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonJens HolmLise NordinMiljöaktuelltStefan LöfvenVänsterpartietVattenfall

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 september.

Två dagar efter valet är det fortsatt dramatiskt på den rikspolitiska scenen. Under måndagen hölls ett första möte mellan Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Miljöpartiets två språkrör, Åsa Romson och Gustav Fridolin, om ett möjligt regeringssamarbete.

Exakt vad som diskuterades på mötet är oklart, men partierna borde inte ha några större problem att komma överens – i alla fall på miljöområdet. Det tror Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiska talesperson. Hon säger till Miljöaktuellt:

– En ny regering har nu chans att stärka klimatpolitiken och därmed Sveriges förhandlingsmöjligheter på klimattoppmötet i Paris nästa år. Jag ser goda möjligheter till det utifrån att Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstat enigt i riksdagen om införandet av en klimatlag och om 100 procent förnybar energi. Enighet finns även om att stoppa Vattenfalls planer på nya brunkolsgruvor.

Under gårdagen gjorde Stefan Löfven klart att något regeringssamarbete med Vänsterpartiet inte är aktuellt. Att Löfven agerar på det här sättet upprör många inom Vänsterpartiet, bland annat Jens Holm, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Han säger till Miljöaktuellt att de nu tvingas bli ett oppositionsparti:

– Jag är mycket förvånad och besviken över att Stefan Löfven inte ens vill prata politiskt innehåll, utan utesluter Vänsterpartiet som tänkbar regeringspartner. Under hela valrörelsen har V och S kämpat tillsammans för maktskifte. Nu har vi fått det och då vänder han oss ryggen.

Jens Holm tillägger:

– Jag är faktiskt mest förbryllad över Miljöpartiet. De har hittills varit knäpptysta. Stöder Fridolin och Romson Löfvens gir mot höger? Stöder deras medlemmar det? Hur ska vi nu ställa om Sverige? Ett samarbete med Vänsterpartiet är garanten för en bättre miljöpolitik. Vore jag miljöpartist idag skulle jag vara mycket oroad.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.