fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Uppseendeväckande att Tesla inte redovisar sina utsläpp”

Publicerad: 28 juni 2018, 11:15

Foto: Tesla

Som en vattenmelon, grön på utsidan och röd på insidan. Så beskrivs Tesla av den brittiska analysföretaget Engaged Tracking som i en ny analys hävdar att det amerikanska bilföretagets klimatprestanda står i stark kontrast mot dess nollutsläpps-profil.


TP


Engaged Trackings analys visar att Teslas bilar inte alltid är så gröna som de antas vara, som en följd av de utsläpp som uppstår i samband med produktion av elbilar och framställning av elektricitet. Samtidigt visar analysen att Tesla, till skillnad från de flesta av sina konkurrenter, inte rapporterar bolagets växthusgasutsläpp. Engaged Tracking, som arbetar med att ta fram hållbarhetsinformation till investerare, är kritiska till Teslas bristfälliga klimatrapportering.
– Det är uppseendeväckande att Tesla inte redovisar sina växthusgasutsläpp. Jag vet att en del stora amerikanska investerare har privata samtal med Tesla om detta, så det är möjligt att de redovisar nästa år men i nuläget görs det inte, säger Jonathan Harris, chefsanalytiker på Engaged Tracking till Aktuell Hållbarhet.

Under måndagen rapporterade The Times och flera andra brittiska tidningar att Teslas bilar inte är renare än den genomsnittliga bilen i Storbritannien, med uppgifter baserade på Engaged Trackings analys. I en svensk kontext är det emellertid inte helt korrekt att dra samma slutsats eftersom Sveriges elektricitet till övervägande del genereras av vatten- och kärnkraft – till skillnad från Storbritannien som i stor utsträckning ännu är beroende av fossila bränslen för sin elproduktion.

Jonathan Harris.

Men analysen från Engaged Tracking riktar framför allt fokus mot Teslas rapportering och hantering av klimatutsläpp – där Jonathan Harris team konstaterar att det amerikanska bolaget inte riktigt lever upp till sitt gröna varumärke.

”Forskningen visar att delar av industrin tar dess klimatpåverkan på allvar, medan företagsrapporteringen kring klimatförändringar och hantering av koldioxidutsläpp är svagare för andra mer uttalat ’gröna’ företag”, skriver Engaged Tracking i analysen där man syftar på Teslas bristfälliga rapportering.

I analysen framgår det även att jämfört med många andra elbilar som produceras i dag sticker Teslas modeller ut som de minst bränsleeffektiva, enligt uppgifter från amerikanska Environmental Protection Agency.

Efter gårdagens medierapportering kring Tesla-bilarnas klimatprestanda i Storbritannien medger Jonathan Harris att han är tacksam att Tesla visar förståelse för att deras bilar kan medföra växthusgasutsläpp beroende på vilken energikälla som elen har generats av.
– Uppenbarligen förstår Tesla problemet, till skillnad från många leverantörer av hållbarhetsinformation som naivt tilldelar Teslas bilar noll i utsläpp. Men jag skulle vilja se att Tesla går ännu längre och rapporterar de utsläpp som genereras genom hela leverantörskedjan, säger Jonathan Harris.

Läs analysen från Engaged Tracking

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev