Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Urban Green: Fler gröna tak är på gång i Stockholm

Publicerad: 23 juni 2017, 06:44

Greentech-bolaget Urbangreen förvandlar oanvända kvadratmeter på hustak till gröna oaser. Efter en lyckad investeringsrunda och en fylld kassa gör sig bolaget nu redo för att bygga flera nya takterrasser i Sverige och övriga Norden.


Urbangreen är specialister inom gröna systemlösningar för dagvattenhantering i stadsrummet. De ligger bland annat bakom Urban Delis grönskande takterrass på Sveavägen 44, vars syfte sträcker sig längre än det rent estetiska.
– Att återföra natur i stadsmiljöer i takt med att städerna förtätas är viktigt för att kunna hantera dagvattenfrågan, eftersom dagvattensystemen blir väldigt utsatta om vi inte har naturmark som kan ta hand om det, säger Marcus Edvinsson, vd på Urbangreen.

Enligt Urbangreen bidrar de grönskande hustaken även till en ökad biologisk mångfald och renare luft, vilket leder till en substantiell värdeökning för fastighetsägare, förvaltare och byggbolag. Marcus Edvinsson lyfter fram att Malmö stad har arbetat med gröna systemlösningar sedan början av 2000-talet, men på senare tid har det blivit allt vanligare att övriga svenska kommuner ställer krav på alltifrån grönytefaktorer till kompensation av grönska när nya hus byggs.

För att kunna möta den ökade efterfrågan på gröna systemlösningar och möjliggöra en expansion av bolaget inledde Urbangreen nyligen en investeringsrunda via Pepins Crowdfunding. Emissionen blev fulltecknad på åtta dagar och gav Urbangreen ett tillskott på 20,1 miljoner kronor från 670 nya delägare.

Hur planerar ni att använda pengarna som ni har fått in?
– Delvis för att utöka vår odlingskapacitet av sedum, där vi redan har börjat öppna upp nya ytor men inom ett och ett halvt år kommer vi ha 400 000 kvadratmeter odling av sedum.

– Vi håller även på att bygga en organisation för att kunna möta den ökade efterfrågan som finns på marknaden. Det är en byggboom i dag och vi slåss om de anställda med de stora byggbolagen. Sen arbetar vi också med en nordisk expansion som är jätteintressant, eftersom vi får signaler om att det händer väldigt mycket på den gröna marknaden i Norge, Danmark, Finland och Estland samtidigt som vi är fortfarande är ganska få aktörer inom vårt segment, säger Marcus Edvinsson.

När Aktuell Hållbarhet avslutningsvis frågar om Urbangreen har några intressanta pågående projekt att berätta om är Marcus Edvinsson förtegen, med respekt för sina kunder, men han kan i varje fall avslöja att fler takterrasser är på gång i huvudstaden.
– I slutet av augusti tillkommer ytterligare 1 500 kvadratmeter grön takterrass i centrala Stockholm – mer än så kan jag inte avslöja i nuläget, säger Marcus Edvinsson.

Tobias Persson
redaktion@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.