Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Urfolk” kontroversiell term på ekotoppmöte

Publicerad: 14 oktober 2014, 10:05

Det går trögt med finansieringen som krävs för att nå målen för biologisk mångfald. Men det går framåt i diskussionen om begreppet ”urfolk”. Ekotoppmötet i Sydkorea går nu in på sin andra vecka.


Ämnen i artikeln:

FnMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 14 oktober.

Nu pågår det tolfte partsmötet för Konventionen om biologisk mångfald, Convention on biological diversity (CBD) i sydkoreanska Pyeongchang. Lars Berg, departementssekreterare på miljödepartementet, deltar i den svenska delegationen.

– Det finns önskemål om att fördubbla anslagen till utvecklingsländerna, ett mål som sköts upp från förra mötet, men där har vi inte kommit framåt, säger Lars Berg till Miljöaktuellt.

Pengarna ska gå till att uppfylla de så kallade Aichi-målen i konventionen, bland annat att skydda 17 procent av ländernas sjö- och landareal och att minska förlusten av klimatkänsliga ekosystem som korallrev. En orsak till att det går trögt med finansieringen är att det är svårt att räkna på hur mycket ekonomiskt stöd till biologisk mångfald som kommer som en bieffekt andra former av bistånd från industriländerna.

Ett område där man kommit framåt i förhandlingarna handlar om urfolkens rättigheter. Det ser enligt Lars Berg ut som att parterna i CBD kan enas om ett ändrad terminologi och att de inte sticker under stol med att konventionen också handlar om urfolk.

– Det ser ur som att de enas om en språkförändring för världens urfolk. I Sverige är det okomplicerat att kalla samerna för urfolk, men frågan är symboliskt laddad och legalt utmanande i andra länder, säger Lars Berg.

Konventionen har tidigare inte kallat dem för urfolk utan ursprungliga och lokala samhällen. På begäran av FN:s urfolksforum har parterna därför funderat över ett ändrat språkbruk för att visa urfolken större respekt och sätta dem i en mer central position.

Vid sidan av CBD-konventionens möte hålls det första mötet med parterna från avtalet i Nagoya. Fram till idag har 92 länder skrivit på och 53 har ratificerat protokollet som trädde i kraft förra veckan. Det är ett av de viktigaste instrumenten för att förverkliga CBD- konventionen.

– Nagoya styr en del av det svenska miljömålsarbetet. Etappmålen i miljömålssystemet från 2012 och 2014 har satts med Nagoyaöverenskommelsen som utgångspunkt, säger Lars Berg.

Vill du få koll på den nya regeringen, riksdagen och hur det nya läget påverkar miljöpolitiken framöver? Gå på Miljöaktuellts politikseminarium den 24 oktober.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

FnMiljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.