lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ursula von der Leyen lanserar ny industriplan för den gröna given i Davos

Publicerad: 18 januari 2023, 10:43

Ursula von der Leyen lanserade en industriplan för den gröna given på tisdagen i Davos.

Foto: Markus Schreiber / TT

En ny industriplan för den gröna given som vilar på fyra pelare. Det blir EU:s motdrag för att behålla ledarskapet inom grön teknologi i tider av geo- och handelspolitiska spänningar. Det berättade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett tal på Världsekonomiskt forum i Schweiziska Davos under tisdagen.

Ämnen i artikeln:

KlimatfinansieringMiljöteknikEuEu-kommissionenIndustriKinaUsaRyssland

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Som Aktuell Hållbarhet har berättat så riskerar Joe Bidens historiskt stora stödpaket till grön teknologi i form av den så kallade ”Inflation Reduction Act” att snedvrida konkurrensen, något som tillsammans med andra handels- och geopolitiska utmaningar väcker oro hos EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för hur det ska gå på färden mot ett klimatneutralt Europa 2050. Under tisdagen kom alltså svaret på hur kommissionen ska möta utmaningarna.

”Vår plan är att göra Europa till miljöteknologins och den industriella innovationens hem på vägen mot nettonoll. Vår Industriplan för den gröna given kommer täcka fyra olika pelare: regleringar, finansiering, kompetens och handel”, sa Ursula von der Leyen.

Enligt henne innebär kriserna med först pandemin och sedan Rysslands invasion av Ukraina problem när klimatkrisen redan innebär enorma kostnader och där det inte finns någon tid att förlora i omställningen mot ren teknologi, en marknad som år 2030 kommer vara värd runt 650 miljarder USD om året. Samtidigt som miljöteknologiinvesteringar fördubblades i Europa mellan 2020 och 2021 så kommer nu många andra länder med riktade satsningar, från Japan till Indien och framför allt USA med sin 369 miljarder dollar-satsning som riskerar att få europeiska företag att flytta till USA, menade hon.

”Det här betyder att européer också måste bli bättre på att ta hand om vår egen miljöteknikindustri. Vi vet att vi har ett litet fönster att investera i ren energi, innovation och ren teknologi innan fossilbränsleekonomin blir obsolet”, sa hon.

Här är några av de punkter som hon nu aviserade att EU-kommissionen ska genomföra:

1. För att möjliggöra en snabb omställning och tillgång till sådant som vindkraftverk, värmepumpar, solceller, vätgas, lagring med mera så kommer EU-kommissionen nu att ta fram en förordning om nettonoll-industrier, ”Net Zero Industry Act”. Förordningen ska skapa tydliga mål, strategiska projekt och snabbspår när det gäller tillstånd.

2.  Parallellt med Net Zero Industry Act ska kommissionen ta fram förslag om hur satsningar i små och medelstora företag i alla medlemsstater ska kunna finansieras och genomföras snabbare.

3. Vidare ska en förordning om kritiska jordartsmetaller, Critical Raw Materials Act, tas fram.

”Europa är i dag 98 procent beroende av ett land, Kina. Då endast tre länder står för mer än 90 procent av litiumproduktionen har hela leveranskedjan blivit väldigt trång. Det här har tryckt upp priser och hotat konkurrenskraften”, förklarade Ursula von der Leyen och menade att kommissionen nu siktar på att ingå partnerskap med likasinnade stater, från USA till Ukraina, för att bryta monopol och diversifiera marknaden.

4. Finansieringsfrågan måste också lösas och här aviserar Ursula von der Leyen olika steg på kort, medellång och lång sikt. Först ska finansieringen ökas. Sedan ska en så kallad självständighetsfond, ”sovereignity fund”, förberedas som en del av budgetändringen detta år. Där handlar det först om att göra en behovsstudie och skapa en övergångslösning.

5. EU-kommissionen ser också vikten av en ambitiös handelsagenda, både utifrån befintliga handelsavtal och nya avtal som EU nu försöker slutföra med Mexiko, Nya Zeeland och Australien och där man även ser framsteg i ett handelsavtal med Indonesien. När det gäller Kina sa hon att EU-kommissionen måste övergå från en strategi om att frikoppla tillväxt från utsläpp, till en strategi där huvudsyftet är att minska risken. Hon pekade på att Kina helt öppet uppmuntrar energiintensiva bolag i Europa att flytta till Kina med löfte om förmånliga subventioner samtidigt som bolagens marknader begränsas.

”Klimatförändring behöver ett globalt bemötande, men det måste vara ett rättvist bemötande och en jämlik spelplan”, sa Ursula von der Leyen.

Läs mer om oron kring USA:s klimatsatsning

Läs hela talet av Ursula von der Leyen i Davos den 17 januari 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev