Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

US Navy levererar vågkraft

Publicerad: 7 oktober 2010, 05:22

US Navys PowerBouy är landets första vågkraftverk anslutet till elnätet.


Ämnen i artikeln:

VågkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Den amerikanska marinen har installerat ett vågkraftsystem vid Kaneohe Bay Marine Corps Base i Oahu, Hawaii. Testgeneratorn från Ocean Power Technologies levererar 3-4 kilowatt ström och är redan ansluten till elnätet.

Enheten som kallas PB40 PowerBuoy är placerad i 30 meter djupt vatten utanför kusten. Det är den tredje vågkraftbojen som US Navy har testat sedan de började arbeta med vågbaserade energikällor 2001.

US Navy testar ett antal olika kommersiella system, och planerar att så småningom utvidga provplatsens kapacitet till en megawatt. Anläggningen är en del av en större strategi som går ut på att göra marinbasen helt självförsörjande vad gäller energi innan 2015.

US Navy, som tidigare även har startat projekt för solenergi och algbaserat biobränsle, har satt upp fem mål för att minska sitt beroende av fossila bränslen. Bland dessa kan nämnas en halvering av petroleumanvändningen i den icke-taktiska kommersiella flottan innan 2015, samt att hälften av den använda energin till land ska komma från alternativa energikällor. Dessutom ska hälften av alla landbaserade anläggningar ha en energikonsumtion på noll inom tio år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News