Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA allt mer desperata i greentech-kampen

Publicerad: 30 november 2010, 09:30

Kina anser att USA är som ”en gris som ser sig i spegeln” och tycker sig vara vacker.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKinaMiljöteknikTeknikUsa

"The times are tough now, just getting tougher", sjöng Bruce Springsteen i Cover Me från 1984 och textraden klingar väl in i USA:s miljöpolitik.

Inte bara möter president Barack Obama hårt motstånd från oppositionspartiet republikanerna. Nu ser landet ut att bli omsprunget av Kina som världens främsta innovatörer inom grön teknologi.

För att mobilisera de amerikanska miljötrupperna och ingjuta motivation i ingenjörsviljan höll energiminister Steven Chu ett eldtal på tisdagen med nostalgiska inslag om landets storslagna dagar.

– Jag är säker på att Amerika kommer att vakna upp och se möjligheterna. Och när det gör det, är landet fortfarande världens främsta maskin av innovationer, sa han i ett tal som kallades "Our New Sputnik Moment".

Men han understryker att "tiden håller på att rinna ut" för landets
möjligheter att bli en ledande aktör inom grön teknologi. Den amerikanska regeringen möter internt motstånd från oppositionspartiet, vilka anser att tiderna är för osäkra för att ålägga företagen hårdare miljökrav. Det är för dyrt, anser de, vilket kommer skada landets ekonomi.

Chu, å andra sidan, menar att klimatåtgärder kommer att generera en ström av grön teknologi, vilket leder till ekonomisk tillväxt, rapporterar AFP.

Samtidigt gör Kina, världens största utsläppare av koldioxid, landvinning efter landvinning. Bland annat bygger Kina världens dyraste nätverk för snabbtåg och har utvecklat teknik för världens mest energieffektiva kolkraftverk. Nya rapporter visar att Kina lägger mer pengar på grön teknologi än vad USA gör.

– Regeringar och industrier kämpar för att hålla jämn takt med Kina. Kina lyckas precis där USA misslyckas; i att implementera ambitiösa policyer och att göra omfattande investeringar som behövs för att få fart på grön energi, säger Christopher Flavin, chef för Wolrldwatch.

I retoriken mellan USA och Kina framhäver sig gärna amerikanerna som duktigare och mer miljömedvetna. Det har fått Kinas chef för
miljöförhandlingar Su Wei att säga att USA är som "en gris som ser sig i spegeln" och tycker sig vara vacker.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.