Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA får sina första klimatflyktingar

Publicerad: 16 maj 2013, 09:45

Den lilla staden Newtok ligger i Alaska 400 miles söder om Berings sund som går mellan USA och Ryssland. 2017 beräknas hela staden ligga under vatten, något som skulle innebära att USA får sina första klimatflyktingar.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Smältande permafrost, förhöjda havsnivåer och erosion är konsekvenser av klimatförändringarna i Alaska. Men inget av dessa element räknas som naturkatastrof i den existerande lagstiftningen.

Ursprungsbefolkningen i Newtok har flera gånger kontaktat lokala myndigheter för att få hjälp att flytta byn till säker mark men finansiella och lagliga hinder gör att man inte kan få den hjälp man så desperat behöver.

– Vi kände inte till klimatförändringar när lagstiftningen skrevs, säger människorättsadvokaten Robin Bronen som besökt Newtok ett flertal gånger.

Bronen menar att kongressen måste skriva om existerande lagstiftning så att den också omfattar klimaförändringar. Samhällen måste ha tillgång till katastof-fonder för att bygga upp, eller som Newtoks fall, flytta bebyggelsen.

Men redan idag har myndigheterna enligt lagen en skyldighet att skydda stammarna i Alaska och garantera säkerhet och välbefinnande för de ursprungsinvånarna säger Robin Bronen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News