Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA hoppas att svensk teknik ska stoppa gasläckor

Publicerad: 14 oktober 2016, 12:25

För att lösa problemet med naturgasläckor har det amerikanska energidepartementet investerat 7 miljoner kronor i en ny tätningsteknik som tagits fram av det svenska företaget Nextseal.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarNaturgasVäxthuseffekten

Under de senaste åren har flera naturgasläckor uppmärksammats i USA och nu frågar sig många hur man ska få bukt med problemet. För två år sedan beslutade president Obama att klimatpåverkan från naturgasindustrin skulle minska med minst 45 procent från 2012 års nivåer fram till 2025. Beslutet har gjort att det amerikanska energidepartementet nu investerar pengar i nya tekniklösningar som ska förhindra att gas läcker ut. Bland annat har man investerat närmare 7 miljoner kronor i en ny teknik som tagits fram av det svenska företaget Nextseal. Aktuell Hållbarhet ringde upp Nextseals vd Andreas Söderberg för att höra på vilket sätt deras teknik kan bidra till att lösa problemen med gasläckor i USA.

Vad är det för produkt ni utvecklat?
– Den komponent vi tagit fram är gjord för att monteras i de kompressorstationer som finns ungefär var tionde mil längs USAs 400 000 km långa pipelinesystem. Det är kompressorstationerna som reglerar trycket i hela systemet och det är de som läcker mycket gas och har orimligt stor klimatpåverkan.

Kortfattat, hur fungerar tekniken?
– Gasen komprimeras under väldigt stort tryck och då läcker det ut stora mängder gas. Den komponent vi tagit fram minskar läckaget med 95 procent jämfört med dagens teknik.
– Den grundläggande skillnaden är att vi, istället för att täta för gas, tätar för vätska. Vi cirkulerar in en vätska som inte ursprungligen kommer från maskinen, men som kan komma från en inbyggd tank eller från en tank utanför kompressorn. Man kan säga att vår uppfinning översätter gastätning till vätsketätning, maskinen går från att vara en kompressor till att bli en vätskepump.

När kommer ni att kunna byta ut tekniken i kompressorstationerna?
–Vi har räknat med att återbetalningstiden på vårt case kommer att vara snabb eftersom värdet på den gas som sparas in är högt. Det bidrar till att göra teknologin attraktiv. Men fortfarande finns många frågor kvar att lösa när det gäller tekniken. Vi måste undersöka komponentens livslängd, och hur den storskaliga produktionen sak se ut. De kompresseror vi hittills tagit fram är ganska små, medan de som används i kompressorstationer är jättestora. Det innebär att vi måste skala upp vår teknik och då brukar det ofta dyka upp problem som måste lösas.
– Att byta ut alla kompressorstationer skulle man nog egentligen kunna göra på några veckor. Men det är andra saker som försäljning och utveckling av komponenten som tar tid. Det projekt som vi driver med USA energidepartement är två år och först därefter det kommer vi att kunna sätta in den här produkten i kompressorstationerna.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.