Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA klassar koldioxid som hälsofara

Publicerad: 8 december 2009, 05:48

Igår kom beskedet att USA:s miljöskyddsenhet EPA klassar klimatfarliga utsläpp som hälsofara. Därmed kan amerikanska företags koldioxidutsläpp begränsas utan lagstiftning i kongressen.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Beslutet var väntat men kom ändå ytterst lägligt för USA som har svårt att presentera rejäla bud på utsläppsminskningar i det pågående klimatförhandlingarna i Köpenhamn.
– Utsläpp av växthusgaser är ett hot mot den allmänna hälsan och välfärden, sa chefen för EPA, Lisa Jackson, till CNN igår.
– Den överväldigande mängden vetenskaplig forskning bevisar också att klimathotet är verkligt, fortsatte hon.

EPA:s beslut bygger på en dom från högsta domstolen i USA som gett myndigheten i uppdrag att inte bara se till hur utsläppen påverkar miljön, utan också människors hälsa.

Direkt
efter sitt uttalande i USA reste Lisa Jacksson till Köpenhamn för att delta i klimatkonferensen där. Amerikanska medier menar att Lisa Jacksons uttalande kan användas som ett bevis på klimatkonferensen att USA tar klimathotet på allvar. Något som är viktigt då USA i förhandlingarna tycks vara bakbundna av kongressens agerande.

EPA:s
beslut kan leda till stora förändringar. Bland annat kan industrin tvingas redovisa hur mycket koldioxid de släpper ut. Vidare kan industriföretag nu tvingas använda den mest miljövänliga tekniken då de bygger nya fabriker. Lisa Jackson säger emellertid till CNN att beslutet idag inte kräver några direkta regeländringar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.