Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA: Kontantstöd till oljeindustrin stoppades i hårda politiska förhandlingar i Washington

Publicerad: 26 mars 2020, 08:39

Det gigantiska stimulanspaket på 2 biljoner USD som kongressen och president Donald Trump nu är överens om kommer att definiera amerikansk politik i många år. Därför innehöll förhandlingarna också hårda duster om klimatpolitiken


I förhandlingarna om det ekonomiska stödpaket som ska lindra de ekonomiska effekterna av pandemin krävde president Trump och republikanerna länge att 3 miljarder USD, motsvarande 30 miljarder kronor, skulle satsas på att köpa fossila drivmedel och fylla på den så kallade strategiska oljereserven. 

På den punkten fick de dock ge sig, men först efter att demokraterna drog tillbaka ett av sina krav om att förlänga skattesubventionerna med tre år, riktade till vind- och solenergiproducenter. I nuvarande lagstiftning ska de upphöra 2024.  

Demokraterna försökte också in i det sista att villkora stödet till flygbolagen med ett krav på 50-procentiga utsläppsminskningar under 30 år och att bolagen måste börja kompensera för sina utsläpp från och med år 2025. Men även där fick de ge sig. Flygbolagen får nu 50 miljarder USD i stöd utan några speciella krav på motprestationer.  

New York Times källor från kongressen bekräftar att Donald Trump under fem dagar av tuffa förhandlingar hotade att stoppa hela paketet om det fanns några som helst ansatser till att adressera klimatfrågan i stimulanspaketet som omfattar 2 biljoner USD.

När, Michael Brune, generalsekreterare för den inflyttelserika miljöorganisationen Sierra Club, kommenterar uppgörelsen i ett mailsvar till New York Times, tar han fasta på att det stora kontantstödet till oljeindustrin i slutändan uteblev:  

”Det demokratiska ledarskapet i kongressen kämpade hårt och vann, stimulanspaketet riktas till arbetare, familjer och folkhälsan i stället för till förorenare som oljeindustrin,” 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News