Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

USA krisar – säljer ut kul teknik

Publicerad: 17 Mars 2009, 10:09

Polisbilar, helikoptrar – allt är till salu när amerikanska stater i nöd raggar pengar.


Den ekonomiska krisen slår hårt mot många amerikanska delstater vilka nu tvingas till desperata åtgärder för att få finanserna att gå ihop. Genom att kränga allt från polisbilar och helikoptrar till beslagtagna juveler och spelmaskiner hoppas politikerna skrapa ihop lite extra cash, rapporterar Reuters.

Enligt Washingtonbaserade Center on Budget and Policy Priorities lider hela 46 delstater av budgetunderskott. Eftersom staterna enligt lag måste fylla igen dessa ovanligt stora hål blir kreativiteten därefter.

– Allt som vi kan sälja som ger intäkter hjälper till att minska underskottet som vi har i budgeten, säger Greg Spearman, ansvarig för försäljningen i Floridastaden Tampa.

Nyligen drog Tampa in över 300.000 dollar från en försäljning av ett polisflyg av modellen Piper från 1978. Försäljningen gjordes på govdeals.com, en nätauktionssajt som en före detta finansman satt upp för att bistå staterna med utförsäljning.

I Alabama har olika varit klubbats till ett värde av 3 miljoner dollar – på två månader. Under hela 2007 och 2008 uppgick motsvarande siffra till 9 miljoner dollar.
I Georgia har inventarier sålts för 1,8 miljoner dollar, bland annat en konfiskerad Yukon SL Crossbow. I Austin, Texas, sålde polisen ut beslagtagna spelmaskiner för 388.100 dollar.

Drygt 1,2 miljoner kunder har handlat via govdeals.com, allt ifrån andra stater, företag och privatpersoner. Den mest populära produkten är bilar – följt av entreprenadmaskiner.

Det största objektet hittills är en McDonnell Douglas MD520N helikopter som såldes av Louisville-Jefferson County, Kentucky Metro Government, till en charteroperatör för 791.000 dollar.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.